Trump'tan Kaşıkçı açıklaması

Amerika Başkanı Donald Trump Kaşıkçı cinayeti ile ilgili yaptığı açıklamada "Önce Amerika" dedi, Prens Selman'a destek çıktı. İran Dışişleri Bakanı Zarif ise Amerika'nın cinayete rağmen Suudi Arabistan'ı desteklemesi için "utanç verici" ifadelerini kullandı. Öte yandan Kremlin'den Putin ve Selman'ın görüşeceğine dait kritik bir haber geldi.

Trump, Kaşıkçı cinayeti ile ilgili Prens Selman'ı savundu, İran'dan "utanç verici" yanıtı geldi.

Trump açıklamayı CIA'nın istihbarat raporlarını inceledikten sonra yaptı. Cinayeti trajik ve korkunç bir suç olarak tanımladı ama, Suudi yetkilileri hedef almaktan kaçındı.

Amerikan istihbaratının cinayet ile ilgili bilgileri değerlendirmeye devam ettiğini söyleyen Amerikan Başkanı, Suudi Arabistan'ın sadık bir dostu olarak kalmaya devam etme niyetinde olduklarını da belirtti.

Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Kaşıkçı cinayetinin işlenmesi ya da planlanması konusunda bilgilerinin olduğunu sert bir şekilde reddediyor. Bizim istihbaratımız bilgileri toplamaya devam ediyor, fakat Veliaht Prens pekala bu trajik olay hakkında önceden bilgi sahibi olmuş olabilir, belki oldu, belki de olmadı.

Trump, "Önce Amerika" dedi. Riyad ile yapılan anlaşmaları iptal etmenin de akıllıca olmadığını kaydetti. Bu anlaşmaların ABD'de yüz binlerce kişiye iş imkanı yarattığını ve ülkenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacağını ifade etti.

Amerikan Başkanı, İsrail ve bölgesel ortakların çıkarları için de Suudi Arabistan'ın yanında durmaya devam edeceklerini belirtti. +++Selman ile G-20 zirvesine gelmesi halinde görüşebileceğini söyledi.

İran ise Amerika'nın bu tavrını "utanç verici" olarak nitelendirdi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, açıklamayı sosyal medya hesabı üzerinden yaptı. Trump'ın açıklamasının bir kısmında İran'ı hedef almasını da eleştirdi.

"Bay Trump, tuhaf bir şekilde Suudi vahşetiyle ilgili utanç verici açıklamalarını her türlü kötülüğü atfettiği İran’ı suçlamak için kullanıyor. Belki Kaliforniya’daki yangından da biz sorumluyuzdur. Çünkü Finler gibi ormanları tırmıklamalarına yardım etmedik."

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de bu ay sonunda Arjantin'de düzenlenecek G-20 zirvesinde, Prens Selman ile bir araya gelebileceği ifade edildi.

Açıklamayı Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov yaptı.

Hem Devlet Başkanı (Putin) hem de Veliaht Prensi (Selman) Arjantin'de bulunacak. Bu nedenle bir şekilde konuşma imkanları elbette olacak.

ulusal.com.tr

# abd # trump # cemal kaşıkçı # kaşıkçı