TANAP hizmete açıldı

Yapımı 3 yıldır süren Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı hizmete açıldı. Azeri doğalgazını, Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyan TANAP'tan ilk gaz akışı başlatıldı.

Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın açılışı Eskişehir'de yapıldı.

TANAP'ın açılışını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexandar Vuçiç ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko birlikte yaptı.

Enerji şirketlerinin yöneticilerininde katıldığı tören, Türkiye’de gazın dağıtımının başlayacağı ilk nokta olan Eskişehir Kompresör ve Ölçüm İstasyonu’nda yapıldı.

TANAP'la Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz 2 doğalgaz sahası ve Hazar Denizi'nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğalgaz öncelikle Türkiye'ye, ardından Avrupa'ya taşınıyor.

Türkiye-Gürcistan sınırında başlayan TANAP'ın ilk durağı Ardahan. Daha sonra sırasıyla Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 il ve 67 ilçeden geçiyor.

Toplam uzunluğu bin 850 kilometre olan hat, Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesinde son buluyor ve bu noktadan Avrupa ülkelerine doğalgaz aktaran doğalgaz boru hattına bağlanıyor.

Yıllık toplam kapasitesi 16 milyar metreküp olan proje ile 10 milyar metreküp doğalgazın Avrupa'ya, 6 milyar metreküpün ise Türkiye'ye taşınması hedefleniyor.

Boru hattına ilk test gaz 23 ocak 2018'de basıldı ve projede en yoğun dönemde 13 bin kişi istihdam edildi.

ulusal.com.tr

# TANAP