Soral: Bu kanun değişmek zorunda

Önce tohumun yüzde 75’inin çiftçiye hibe edilmesi, ardından 9 milyon metrekarelik hazine arazisinin çiftçiye açılması...Tarım Bakanlığı'nın gıda güvenliği sağlama konusunda attığı bu adımlar desteklenmeli. Kalkınma ekonomistlerine göre söz konusu adımlar çiftçiyi üretime teşvik edecek bir planla tamamlanmalı. Bu kapsamda Kalkınma Ekonomisti Bartu Soral, üretimin girdisine dönük desteğe dikkat çekti. Soral'a göre ayrıca 2006 yılında çıkarılan yerli tohumun satışını yasaklayan kanun da biran önce değişmeli.

Soral: Bu kanun değişmek zorunda

Uzmanlar, yerli tohumu yasaklayan kanunun değişmesi gerektiğini söylüyor.

Yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı, tohumun yüzde 75’inin çiftçiye hibe edileceğini açıklamıştı. Bakanlık ayrıca hazine arazilerini kira bedeli olmadan çiftçiye açılmasını kararlaştırdı. Atıl durumda olan, kullanılmayan ve tarıma uygun milyon metrekarelik arazi ekim izni ile çiftçiye verilecek

Atılan adımları değerlendiren Kalkınma Ekonomisti Bartu Soral, 2006 yılındaki kanuna dikkat çekti.

Başkent Kulisi programında Ulusal Kanal Ankara Temsilcisi Eray Çelebi'nin sorularını yanıtlayan Soral, tarlası olan çiftçiye verilen doğrudan gelir desteğine de değindi, üretimin girdisine verilecek desteğe dikkat çekti.

Eski Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Müdürü Soral, kaynak tartışmalarında öne çıkan Varlık Vergisi’ni de değerlendirdi. Soral, müteahhit ve finans kesiminden varlık vergisi alınabileceğini söyledi.

ulusal.com.tr

# koronavirüs # bartu soral