Akdeniz'de Türkiye'ye karşı adım

Türkiye'nin Libya hamlesinin ardından Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı adım atıldı. İsrail'in üreteceği doğalgazı, Avrupa'ya ulaştıracak olan EastMed projesi için imzalar atıldı. Bu proje ile Türkiye devre dışı bırakılarak gazın Avrupa'ya ulaştırılması amaçlanıyor. İsrail, Rum Kesimi ve Yunanistan'ın hedefi Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de devre dışı bırakmak...

Akdeniz'de Türkiye'ye karşı adım

İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan, EastMed'i imzaladı. Hedef ise Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de devre dışı bırakmak.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İsrail ile üçlü anlaşmaya imza attı. Anlaşmaya varılan bu proje Kıbrıs gazını Avrupa'ya taşıması planlanan bin 900 kilometrelik boru hattının temelini oluşturacak.

Yunanistan'ın başkenti Atina'daki törene İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nicos Anastasiades ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis katıldı.

Yunanistan'dan yapılan açıklamada İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin de anlaşmayı daha sonraki bir tarihte imzalayacağı belirtildi.

EastMed'e entegre edilecek IGB (AyCiBi) ile Bulgaristan doğalgazı da sürece dahil olacak. EastMed'i İtalya'ya bağlayacak Poseidon projesi ile de Doğu Akdeniz gazı Avrupa'ya ulaştırılacak.

Ancak maliyet oldukça yüksek. Doğu Akdeniz’de Türkiye'yi bypass etmeyi hedefleyen projenin ön fizibilite raporları düşündürüyor. Hattın maliyetinin 15 milyar doları bulacağı değerlendiriliyor. Oysa gazın doğrudan Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması proje maliyetini 2

milyar dolara kadar indiriyor...

EastMed projesi ile İsrail gazının Güney Kıbrıs, Girit, Yunanistan ve İtalya yolunu izleyerek Avrupa'ya dağıtılması planlanıyor. Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasındaki 3'lü anlaşma Rus gazına alternatif olarak değerlendiriliyor.

Bu arada üç ülkenin anlaşması, Türkiye ile Libya arasında imzalanan iki mutabakatın ardından gelmesi dikkat çekti. Yunan basınında yer alan haberlerde Türkiye'nin libya hamlesi karşısında projeye hız verildiği ifade edildi.

ulusal.com.tr

# türkiye # libya # akdeniz # eastmed