Amerikan Senatosu: Koruma polisleri yargılansın

Amerikan Senatosu, Washington Büyükelçiliği önünde yaşanan kavga ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eleştiri mektubu gönderdi. Bir ABD'li senatör ise Cumhurbaşkanlığı korumaların yargılanmasını talep etti. Senatör John McCain de Türkiye'nin Washington Büyükelçisi'nin sınırdışı edilmesini istedi.

Amerikan Senatosu: Koruma polisleri yargılansın

ABD Senatosu, Washington Büyükelçiliği önünde çıkan kavga ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup yolladı.

Demokrat Partili senatör Dianne Feinstein ile snetör John McCain’in imzalarının yer aldığı mektupta “Barışçıl protestoya şiddetle karşılık hiçbir şekilde kabul edilemez” denildi.

Mektupta “Ekibinizin hareketleri anayasal güvence altında olan toplantı hakkının ihlalidir. Ekibinizin Amerikan topraklarındaki bu kaba hak ihlali, özgürlüklere hakarettir. Ortaklığımızı daha uygun koşullarda yürütmek istiyoruz. Başkentimizde barışçıl gösteriye saldıran ekibinize hesap sormanız çağrısı yapıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Senatör Ben Cardin de dokunulmazlık yasası nedeniyle olaya karışanların Amerika’da adalet önüne çıkarmanın zor olduğunu ancak Türk hükümetinin Amerika’da huzuru bozanları adalet önüne çıkarması gerektiğini söyledi.

Demokrat Parti Milletvekili Ed Royce da, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Adalet Bakanı Jeff Sessions’a yolladığı mektupta, Erdoğan’ın korumaları hakkında yasal işlem başlatılmasını istedi.

Washington polis yetkilileri de 9 kişinin yaralandığı, 2 kişinin de gözaltına alındığı olayların görüntü ve fotoğraflarının incelendiğini, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Gizli Servis ile işbirliğinde çalıştıklarını, kimliği belirlenen kişiler hakkında soruşturma başlatılacağını açıkladı.

Olayla ilgili Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın çarşamba günü Dışişlerine çağrıldığı belirtilirken, Cumhuriyetçi Senatör John McCain Büyükelçinin sınırdışı edilmesini istediği ifade edildi.

Washington Büyükelçiliği önünde sözde barışçıl gösteri düzenleyen terör örgütü PKK yandaşları kendilerine tepki gösteren bir Türk vatandaşını başından yaralamış, ABD polisi olaı seyretmekle yetinince devreye Cumhurbaşkanlığı koruma polisleri girmişti.

ulusalkanal.com.tr

# Amerikan Senatosu # Washington Büyükelçiliği