İstanbul Boğazı yeniden donacak mı?

İklim bilimci Profesör Doktor Doğan Yaşar, 2023'ten sonra İstanbul Boğazı'nın buz tutacağını iddia etti. Dünyanın mini soğuma dönemine girdiğini belirten Yaşar, ''Boğaz buz tutunca İstanbullular Boğaz’dan yürüyerek karşıya geçecek'' dedi. Prof. Yaşar’a göre bu mini soğuma dönemi Türkiye için bir fırsat. Kuzey ülkelerindeki aşırı soğuma nedeniyle tarımsal üretim dibe inecek. Türkiye'deki tarımsal üretimin ise yıldızı parlayacak.

İstanbul Boğazı yeniden donacak mı?

Haber: Ufuk Akkaya - Kamera: Samet Can Kocagür

İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, en son 1954 yılında yaşanan İstanbul Boğazının buz tutması olayının birkaç yıl sonra tekrar yaşanacağını söyledi:

- Son bin yılın en soğuk dönemini yaşayacağız. İstanbul Boğazı mini soğuma döneminde donacak.

O yıl İstanbullular Asya’dan Avrupa’ya yürüyerek geçmişti.

Mini soğuma, küresel ısınma döneminde sıcaklıkta sert düşüş yaşanması olarak tanımlanıyor. Profesör Doğan Yaşar bu dönemde İstanbul Boğazı’nın bile buz tutacağını belirtiyor.

Prof. Dr. Doğan Yaşar göre Türkiye bu kez mini soğuma dönemini fırsata çevirebilir. Kuzey ülkelerinde tarımın çökeceğini kaydeden Yaşar, Türkiye’nin yıldızının parlayacağını ifade etti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, mini soğuma döneminde Doğu Akdeniz’in önemine vurgu yaptı.

# türkiye # atatürk # avrupa # asya # don # buz # Dokuz Eylül Üniversitesi # İstanbul Boğazı