Tarih öncesinden bir sanat: Ahşap oymacılığı

Mobilyalarımızda, aynalarımızda ve duvar süslerimizde… Yani günlük hayatımızın her yerinde sıkça rastladığımız, binlerce yıllık bir zanaat: Ahşap oymacılığı. Ulusal Kanal, Adana'da Ali ve Metin Süsgün kardeşlerin atölyelerini ziyaret etti. Hem mesleklerinin tarihini hem de sektördeki sorunları Ulusal Kanal'a anlattılar. Oymalı mobilyaların yüzde 80’i, komşu ülkelere ihraç Süsgün kardeşler, bir çok sektörde olduğu gibi ahşap oymacılığı piyasına da, komşularla ilişkilerin yön verdiğini söyledi. Bu yüzden de Suriye ile ilişkilerin bir an önce düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.

Tarih öncesinden bir sanat: Ahşap oymacılığı

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Ali ve Metin Süsgün'ün tezgahında tarih öncesinden kalma bir sanatın, zanaata dönmüş hali icra ediliyor. Bu sanat, ahşap oymacılığı.

Ahşap Oymacılığı, oymanın kullanıldığı alana göre bir çok meslek grubuyla ortak çalışma gerektiren bir zanaat. Ancak bu sektörde de en çok kazanan yine, aracılar.

Oymacılık, makineleşme ile birlikte iş gücünün azaldığı, emeğin değerini kaybettiği sektörlerden.

Ulusal Kanal, Adana'da Ali ve Metin Süsgün kardeşlerin atölyelerini ziyaret etti.

Süsgün kardeşler hem mesleklerinin tarihini hem de sektördeki sorunları anlattılar.

Ahşap oymacılarının sorunlarını dile getirecek bir sendikaları yok. Bu sebeple piyasanın kontrolü mobilyacılarda.

Oymalı mobilyaların yüzde 80’i, komşu ülkelere ihraç Süsgün kardeşler, bir çok sektörde olduğu gibi ahşap oymacılığı piyasına da, komşularla ilişkilerin yön verdiğini söyledi. Bu yüzden de Suriye ile ilişkilerin bir an önce düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.

Süsgün kardeşler, devletten çözüm bekliyor.

# adana # suriye # ulusal kanal # ihracat # sektör # Sus # sendika # sanat # zanaat # mobilya # aracı # oyma # oymacılık