Napolyon ve Salihli cinsi kirazlar üreticinin yüzünü güldürdü

Napolyon ve Salihli cinsi kirazlar üretici ve ihracatçının yüzünü güldürdü. İzmir Kemalpaşa'da kilosu 30 ile 45 lirasında olan ihracat kirazı bu yıl Türkiye'ye daha fazla döviz getirecek.

Napolyon ve Salihli cinsi kirazlar üreticinin yüzünü güldürdü

Türkiye 2019'da 80 bin 375 tonluk kiraz ihracatından 183 milyon 159 bin dolar elde edildi. Bu Cumhuriyet tarihinin rekoru olarak kayıtlara geçmişti. Koronavirüs salgının etkisiyle bu rakam 200 milyon doları aşacağı ve yeni bir rekorun kırılacağı öngörülüyor.

Kuzey Yarım Kürenin ilk kiraz hasadının yapıldığı İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde ihracat cinslerinin fiyatı üreticiyi mutlu etti.

İhracat cinsleri Napolyon ve Salihli kirazının kilosu 30 ila 45 lira arasında alıcı buluyor.

Koronavirüs salgınına rağmen Türkiye’nin kiraz ihracatı hiç aksamadı, hatta daha da arttığı söylenebilir, çünkü Avrupa ülkelerinde kiraz üretimi düştü.

İhracat kirazı önce yıkanıyor, ardından haydar adı verilen soğutma işlemi uygulanıyor ardından da paketlenerek yurt dışına sevk ediliyor. Bu sayede kirazın ilk günkü tazeliği 1 ay boyunca korunuyor. 30 ila 45 lira arasında çiftçiden alınan kiraz, Avrupa’ya ulaştığında 10 Avro’dan satılıyor.

Çin ile kurulan bağlantılar koronavirüs salgını nedeniyle ertelendiği belirtiliyor. Buna rağmen Türkiye’nin kiraz ihracatında da Çin’in yakın zamanda Rusya’yı da geçeceği kaydediliyor.

HABER: UFUK AKKAYA

ulusal.com.tr

# izmir # napolyon # kemalpaşa # kiraz