ABD ile Irak arasında kritik görüşme

ABD Başkanı Joe Biden ile Irak Başbakanı Mustafa Kazımi arasında ilk telefon görüşmesi gerçekleştirildi. İkili arasındaki görüşmede, Irak'ta son günlerde yaşanan roketli saldırıların ele alındığı bildirildi.

ABD ile Irak arasında kritik görüşme

ABD Başkanı Joe Biden'ın Irak Başbakanı Mustafa Kazımi'yi telefonla aradı. Gündem Erbilsaldırıları oldu. Teması Bağdat yönetimi açıkladı.

Erbil'de geçtiğimiz hafta ABD üssüne roketli saldırı yapılmıştı. Bu olaydan günler sonra diplomatik temas sağlandı. İki lider arasındaki görüşme, başkan seçildikten sonra Biden'ın Irak Başbakanı ile yaptığı ilk telefon görüşmesi olarak kayıtlara geçti. Görüşme ayrıca, Biden'ın İsrail'den sonra Ortadoğu'daki ikinci görüşmesi ve bir Arap liderle yaptığı ilk görüşme.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, ikili arasındaki görüşmeyle ilgili olarak, "Erbil'deki saldırılar görüşüldü ve faillerinin tamamıyla sorumlu tutulması gerektiği konusunda mutabık kalındı" ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca, Biden'ın "Irak'ın egemenlik ve bağımsızlığına olan desteğini teyit ettiği" bilgisine yer verildi.

Kazımi de görüşmeye ilişkin Twitter'dan hem İngilizce hem Arapça bilgi verdi. Yaptığı açıklamada Biden ile güvenlik ve ikili ilişkiler üzerine bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi:

- Bölgesel barış ve istikrarı sağlamak için Irak-ABD bağlarını ve IŞİD ile mücadelede işbirliğini güçlendirme taahhüdümüzü yeniden teyit ettik.))

Kazımi'nin ofisinden yapılan açıklamada da, iki tarafın da "Irak'taki diplomatik misyonların korunmasının ve bölgeyi istikrarsızlaştırma girişimlerinin engellenmesinin önemini vurguladığı" belirtildi.

# abd # roket # ışid # saldırı # israil # ırak # güvenlik # görüşme # Biden # abd biden # joe biden # bağımsızlık # bağdat # telefon görüşmesi # Barış # erbil # kritik görüşme # ABD Başkanı Joe Biden # roketli saldırı # istikrar # ABD Joe Biden # mustafa kazimi # Kazımi # Irak Kazımi # egemenlik # ikili ilişkiler # Irak ABD # Irak Mustafa Kazımi