Suriye'den Fırat Kalkanı’na ilişkin ilk değerlendirme

Türk ordusunun, Suriye'de savaşın gidişatını temelden değiştiren Fırat Kalkanı operasyonunu bitirmesiyle ilgili Suriye'den ilk değerlendirme geldi. Enformasyon Bakanı Müsteşarı Bessam Abu Abdullah, Ulusal Kanal'a konuştu. Abdullah, Ankara Şam'la iletişim kursaydı "daha büyük hedeflere ulaşırdı" dedi.

Suriye'den Fırat Kalkanı’na ilişkin ilk değerlendirme

Fırat Kalkanı Harekâtı, PYD'nin kantonları birleştirerek devlet kurma hayallerine son verdi. Ancak terör örgütü PYD Türkiye sınırı boyunca hala kanton yönetimlerini sürdürüyor. Suriye'de, "Ankara, Şam ile konuşsaydı daha büyük hedefler gerçekleşirdi" yorumları yapılıyor.

Fırat Kalkanı, boyunca El Bab savaşı büyük bir hesaplaşmaya sahne oldu. Türk ordusu kentten IŞİD'i atarak PYD'nin ilerleyişini durdurdu. İkinci hedef Menbiç'ten PYD'yi çıkartmaktı. Bu konuda istenen sonuca şimdilik ulaşılamadı. Suriye Enformasyon Bakanı Müsteşarı Profesör Doktor Bessam Abu Abdullah'a göre, Suriye'de federasyon planlarına kesin darbeyi vurmak için bölge ülkelerinin doğrudan işbirliği gerekiyor.

Suriye'de PYD/YPG'nin baş rol oynadığı diğer savaş cephesi Rakka kenti. Terör örgütü YPG ABD desteği ile Rakka Tabka bölgesine ulaştı. Suriye'de yaygın kanaat ABD'nin Suriye ordusunun Rakka yolunu kesmek istediği yönünde...

Suriye'de Musul operasyonu göz önüne alındığında ABD'nin Rakka için daha çok askeri güce ihtiyaç duyduğu değerlendirmesi de sıkça yapılıyor. Abdullah bu noktada da "ABD terörle mücadele etmek istiyorsa Rusya ve Suriye hükümeti ile konuşmalı" dedi.

Suriye ordusu ve ABD'nin desteklediği kuvvetler Rakka yakınlarında karşılaşırsa ne olacak? Abdullah'a göre bu konudaki senaryolar henüz açıklığa kavuşmadı.

Haber: Mehmet Kıvanç / Şam

ulusalkanal.com.tr

# ankara # suriye # türk ordusu # Fırat Kalkanı # şam # Bessam Abu Abdullah