Batı Trakya Türklerinden Yunanistan'a tepki

Yunanistan'ın, 12 Türk azınlık ilkokulunun faaliyetini durdurma kararı tepkiyle karşılandı. Batı Trakya Türkleri, Kuzey Makedonya'daki Türk siyasi partilerinden Türk Milli Birlik Hareketi ve Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Atina yönetiminin insan hakları ihlali yaptığını vurguladı.

Batı Trakya Türklerinden Yunanistan'a tepki

Haber: Buse Gençtürk

Atina yönetiminin insan hakları ihlaline tepki çığ gibi büyüdü. Yunanistan'ın 12 Türk azınlık ilkokulunu kapatmasına karşı peş peşe açıklama geldi.

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Av. Necmettin Hüseyin Ulusal Kanal'a açıklamalarda bulundu. Öğrenci sayısının yetersiz olduğunu gerekçe gösteren Yunanistan'ın insan hakkı ihlallerini sürdürdüğünü söyledi:

- Batı Trakya Türk Azınlığı mensuplarının kimliklerini tanımaktan korkan, her fırsatta hukuka inanmış ve demokrasinin beşiği olduklarını iddia eden Yunanistan Devleti ve yetkililerinin azınlık eğitimi ile ilgili antidemokratik uygulamalarla ne yapmaya çalıştıklarını anlamak mümkün değil.

Yunanistan Eğitim ve Diyanet İşleri Bakanlığı'nın Batı Trakya'daki okullar için aldığı faaliyet durdurma kararı, Lozan Anlaşması'nı da hiçe sayıyor.

- Yunan hükümetlerinin attığı adımlarla azınlık eğitimini yok etmeyi hedeflediği gelişmeler açıkça göstermektedir ki Batı Trakya Türk Azınlığını Yunanistan'dan koparmak için gayret sarf ediyorlar. Bu gayretlerin ilkokul seviyesine taşınarak Lozan Antlaşması ve Türkiye ile Yunanistan arasında ikili anlaşmalar ile statüsü belirlenen Türk azınlık okullarına yönelik okul kapatma kararlarının yeni öğretim yılı öncesinde de uygulamaya konulmuş olması neticesinde Batı Trakya genelinde Rodop ilinde 8 ve İskeçe ilinde 4 olmak üzere toplam 12 Türk azınlık ilkokulunun öğrenci azlığı bahane edilerek kapatılması bu hukuk tanımazlığın bariz sonucudur.

2011'den bu yana faaliyeti durdurulan azınlık ilkokullarının sayısı 132'ye yükselmiş durumda. Ancak Batı Trakya Türkleri Başkanı, "Sizin haksız tutumunuzla baskı ve hak gasplarına uğrasa da Türk Azınlık asla boyun eğmedi, eğmeyecek" ifadelerini kullandı.

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Zülfettin Hacıoğlu da Yunan yetkilileri geri adım atmaya çağırdı:

- Temel insan haklarının ihlalini, uluslararası anlaşmaların yok sayılmasını hoşgörüyle karşılamamız söz konusu değil. Umuyoruz ki en kısa zamanda Yunan yetkililer bu kararlardan vazgeçer.

Kuzey Makedonya'daki Türk siyasi partilerinden Türk Milli Birlik Hareketi'nin Genel Başkanı Erdoğan Saraç da Yunanistan'ın Batı Trakya Türk Azınlığına ait 12 ilkokulu daha kapatma kararı almasını kınadı.

# yunanistan # ulusal kanal # öğrenci # Yunan # Kuzey Makedonya # batı trakya # Türk azınlığı # azınlık # Rumeli