Ardahan'da bulunan tabut, Rus General Vasiliy Geyman'a ait olabilir

Ardahan'da bir inşaatta bulunan tabut, Osmanlı Rusya savaşında Kars'ta vebadan ölen Rus General Vasiliy Geyman'a ait olabilir. General Geyman, Rusya tarihinde "Kafkasya'nın fatihi" olarak biliniyor.

Ardahan'da bulunan tabut, Rus General Vasiliy Geyman'a ait olabilir

TABUT, GENERAL VASİLİY GEYMAN'A AİT OLABİLİR

Ardahan'da Karagöl Mahallesi'nde iş makinasıyla temel kazısı yapılırken bulunan tarihi tabut Rus General Vasiliy Geyman'ın olabilir.

Rusya'nın resmi haber ajansına göre tabut Kafkasya Fatihi General Vasiliy Geyman'a ait. Geyman, Rusya tarihinde "Kafkasya'nın fatihi" olarak tanınan bir general.

Sputnik haberini Rus tarihi kaynaklarına dayandırıyor. Buna göre, Rus Tümgeneral Vasiliy Geyman 13 Nisan'da 1878 yılında Kars'ta veba hastalığında dolayı hayatını kaybetti. Ancak nereye gömüldüğü bilinmiyordu.

GENERAL GEYMAN, 1877-1878 OSMANLI-RUS SAVAŞI'NA KATILDI

General Geyman, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Kars'a gönderildi. 1839 Çarlık Rusya'sında göreve başlayan General Geyman, Ardahan Kalesi'nin ele geçirmesi için bizzat görevlendirilmişti. Kars, Ardahan bölgesinde Muhtar Paşa ve İsmail Paşa komutasındaki Osmanlı birliklerine karşı savaştı. O dönemde Ruslar, Ardahan'ı Kars'a ait bir eyalet olarak görüyordu.

Yine Rusya'daki tarihi bilgilerde General Geyman'ın Ardahan Kalesi'ni aldığı, Çarlık yönetimi tarafından altın ve pırlanta kaplamalı kılıç ve çok sayıda madalyalarla ödüllendirildiği belirtiliyor.

Geyman'ın yeğeni Aleksandr Geyman'ın da Rus ordusunda tümgeneral rütbesiyle görev yaptığı biliniyor. Torunu Vasili Geyman da Sovyet tarihçi akademisyen olarak tanınan bir isim.

Arkeologlar tabut ve bulunduğu mezardaki incelemelerini tamamladı. Rus generale ait olduğu ileri sürülen tabut, savcılık incelemesinin ardından Kars Müzesi'ne teslim edilecek.

ulusalkanal.com.tr

# ardahan # tabut