Ruhani’den Trump’a yanıt

ABD Başkanı Donald Trump’ın tekrar başkan seçilmesi halinde İran ile anlaşmaya varacağına ilişkin sözlerine Tahran’dan yanıt geldi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin "özür dilemesi" ve "nükleer anlaşmaya geri dönmesi" şartıyla anlaşmaya varılabileceğini söyledi.

Ruhani’den Trump’a yanıt

İran’dan ABD’ye “anlaşma” yanıtı geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen pazar günü yaptığı konuşmada, Kasım ayında tekrar başkan seçilmesi halinde 4 hafta içinde İran ile anlaşmaya varacağını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, ülkedeki yerel medya yöneticileriyle yaptığı toplantıda Trump’ın sözlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ruhani, “Eğer ABD, özür diler ve nükleer anlaşmaya dönerse anlaşma olur” dedi. Yeni seçilecek olan ABD hükümetinin İran siyasetini "işe yaramadığı için" değiştireceğini öngördüğünü söyledi.

Ruhani, ABD'nin İsrail ve Suudi Arabistan ile İran'ı zayıf bir durumda müzakere masasına oturtmayı hedefleyen 'maksimum baskı' projesi olduğunu belirtti. Bu projenin yenilgiye uğradığını da kaydetti.

Ruhani’nin gündeminde birkaç ay önce İran’da yapılan eylemler de vardı. Ruhani “Halkı sokaklara dökerek rejimi değiştirme çabaları da sonuçsuz kaldı. Bu yöntemlerin işe yaramadığını gördüler” ifadelerini kullandı.

Amerika İran ile yapılan P5+1 anlaşmasından 2019’un Mayıs ayında çekildi. Ardından da İran’a bir dizi yaptırım uyguladı. İran’ın başta petrol ticareti olmak üzere birçok ürünün alım satım yapmasını kısıtlamaya çalıştı.

ulusal.com.tr

# abd # iran # trump # ruhani