Mandalina ihracatında rekor kırılması bekleniyor

Kovid-19 salgınıyla birlikte gıda ürünlerine duyulan ihtiyaç daha da artıyor. Yurt dışından mandalinaya talep arttı. İhracatçı bu yıl rekor bekliyor.

Mandalina ihracatında rekor kırılması bekleniyor

Dünyayı sarsan koronavirüs salgını tarım ve gıdanın sektörünün ön plana çıkmasına neden oldu. İhracatçılar bu yıl tarım ürünlerinden rekorlar bekliyor.

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre Türkiye, 2019’da 57 ülkeye ihraç edilen mandalinadan 347 milyon dolar döviz girdisi sağlandı.

Mandalina ihracatında ilk sırayı ise Türk yaş meyve sebzesini en çok tüketen Rusya alıyor. 2019’da Rusya’ya 189 milyon dolarlık mandalina ihraç edilirken ikinci sırayı 56 Milyon dolarla Ukrayna, üçüncü sırayı ise 27 Milyon dolarla Irak izledi.

Türkiye'nin önemli mandalina üretim merkezlerinden olan İzmir'in Seferihisar ve Menderes ilçelerinde ise Satsuma cinsi mandalinaların hasadı devam ediyor.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Bu yıl mandalina ihracatında 400 milyon dolar hedef belirlediklerini söyledi.

Türkiye'nin 2010’da 162 milyon dolar olan mandalina ihracatı ise 2019’da 347 milyon dolara ulaşarak ihracat gelirini 2 kattan fazla artırdı.

ulusal.com.tr

# Kovid19 # ihracat # mandalina