Süveyş Kanalı'nda gemi krizi büyüyor

Süveyş Kanalı'ndaki gemi krizi büyüyor. Karaya oturan dev konteyner gemisi kurtarılamıyor. Günlük zarar 9,6 milyar doları buldu, geminin ikiye bölünmesi gündemde. Geminin sahibi firmadan ise "özür" açıklaması geldi.

Süveyş Kanalı'nda gemi krizi büyüyor

Tam 400 metre uzunluğundaki gemi dünya ticaretini olumsuz etkiliyor.

Panama bandıralı konteyner gemisi Evergreen, şiddetli rüzgâr ve kum fırtınası sebebiyle Süveyş Kanalı'nda karaya oturmuş durumda. Kontrolden çıkarak sürüklenen gemi nedeniyle ticaret durdu. Başlayan kriz ise büyüyor.

Onlarca gemi yaşanan sıkışıklık nedeniyle yoluna devam edemezken, dünya deniz ticareti kabus dolu günler yaşıyor.

Petrol taşıyan tankerlerin yollarına devam edememesi nedeniyle günlük zarar 9,6 milyar doları buldu. Uzmanlar geminin ikiye bölünmesini öneriyor.

Süveyş Kanalı'nda karaya oturan geminin yüzdürülmesi için dip tarama çalışmaları yürütülüyor. Ancak geminin yeniden yüzdürülmesinde zorluklar yaşanıyor.

Öte yandan yük gemisinin sahibi Japonfirma, olay sonrası seyrüseferin aksamasından etkilenen ticari gemilerin operatörlerinden özür diledi.

Yaşanan olayla ilgili Türkiye'den de açıklama yapıldı. Konu Ulaştırma ve Altyapı BakanıAdil Karaismailoğlu'nun gündemindeydi.

Her yıl yaklaşık 18 bin geminin geçtiği, Asya ve Avrupa arasında ticari gemilerin en önemli güzergahlarından Süveyş Kanalı, dünyanın en önemli su yollarından biri olarak gösteriliyor.

# açıklama # firma # gemi # avrupa # asya # ulaştırma ve altyapı bakanı # dev # Adil Karaismailoğlu # Süveyş # Süveyş Kanalı # Japon