Tokat'taki Roma kentinin tarihi önemi

Karadeniz'in en büyük Roma kentlerinden biri birçok kültüre ev sahipliği yapan Tokat'ta bulunuyor. Sulusaray'da yer alan Roma kentinin yaklaşık 3 bin yıllık geçmişe sahip olduğu belirlendi. Yeni bilgiler için bölgedeki kazı çalışmaları hızlandı.

Tokat'taki Roma kentinin tarihi önemi

Sebastapolis, Karadeniz'in en büyük Romaşehirlerinden biri... Çok sayıda kültüre ev sahipliği yapan Tokat'ta bulunuyor. Her kazı çalışmasında tarihe ışık tutacak yeni bilgiler ortaya çıkıyor.

Döneminde çok az şehrin sahip olduğu, zenginliğin göstergesi olarak para basma yetkisi bulunan Sebastapolis, büyük savaşlar, yıkımlar, afetler gördü. Bunlara rağmen 2 yapı gün yüzüne çıkarıldı. Biri hamam diğeri de kilise...

Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray ilçesinde bulunan kent için ilk kazı çalışması 1986 yılında başlatıldı. Kurtarma kazısı 1991'e kadar devam etti.

Yaklaşık üç bin yıllık geçmişe sahip Sebastapolis Antik Kenti'nin yeniden gün yüzüne çıkarılması için kazı çalışmalarına hız verildi.

Çalışmalara ilişkin Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Temür, bilgi verdi. Bölgenin önemine vurgu yaptı.

# şehir # kent # karadeniz # arkeoloji # tokat # roma # kazı