İsmail Hakkı Tonguç ölümünün 55’inci yılında mezarı başında anıldı

Köy Enstitüleri'nin kurucusu, kuramcısı ve uygulayıcısı İsmail Hakkı Tonguç ölümünün 55’inci yılında mezarı başında anıldı. Anma etkinliğine Tonguç’un öğrencilerinin yanı sıra Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı, Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük ve Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir de katıldı.

İsmail Hakkı Tonguç ölümünün 55’inci yılında mezarı başında anıldı

Eğitim bilimci, köy enstitülerinin mimarı ve dönemin İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç yaşama veda edeli 54 yıl oldu. Ancak Tonguç ve eğitime getirdiği yenilikler hiçbir zaman unutulmadı.

Tonguç, ölümünün 55’inci yılında Ankara Cebeci Asri Mezarlığı’nda anıldı.

Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı, Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük, Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, ve Tonguç’un öğrencileri, sevenleri anma etkinliğine katıldı.

1893 yılında doğan Tonguç, 3 Ağustos 1935 yılında İlköğretim Genel Müdürlüğü görevinde vekaleten bulunurken dönemin Kültür Bakanı Saffet Arıkan’a, köy enstitülerinin temelini oluşturacak bir rapor sundu. 1936 yılında da Köy Enstitülerinin öncülü sayılan ilk Eğitmen Kursu’nu Eskişehir iline bağlı Mahmudiye’de açtı. 17 Nisan 1940'ta Köy Enstitüleri Kanunu çıktıktan sonra açılmaya başlayan enstitülerle çok yakından ilgilendi. Tonguç, 1960 yılında hayata gözlerini yumdu.

HABER: ÇAĞLA AKKUŞ

KAMERA: SABRİ KARA