İki Avrupa ülkesinden ABD'ye şok!

İki Avrupa ülkesinden ABD'ye şok!

ABD Devlet Başkanı Obama’nın Avrupa’ya yeni askeri üsler kurma önerisi reddedilmeye başladı. Slovakya ve Çek Cumhuriyeti hükümetleri, Obama’nın önerisini reddetti.

Slovakya: ABD işgalci gibi görülür

Slovakya Başbakanı Robert Fiko Çarşamba günü, “ülkemize yabancı askerlerin kendi üslerinde konuşlandırılmasını hayal bile edemiyorum” dedi. Fiko ABD askerlerinin gönderilmesini 1968 Sovyet işgaline benzetti ve Slovakya’nın bu konuda özel hassasiyete sahip olduğunu belirtti.

Çek Cumhuriyeti: İstemiyoruz

Alman Der Spiegel dergisinin internet sitesinin haberine göre Slovakya’nın komşusu Çek Cumhuriyeti de ABD ve NATO askeri üslerini kabul etmiyor. Başbakan BohuslavSobotka, “Çek Cumhuriyeti NATO askeri üsleri isteyen ülkelere dahil değil” açıklamasında bulundu. Sobotka, ülkesinin güvenlik ihtiyacının NATO desteği gerektirmediğini belirterek üstü kapalı bir şekilde Rusya’yı artık tehdit görmediklerini ima etti.

Obama, salı günü yaptığı açıklamada Ukrayna krizinde kendilerini Rusya tehdidi altında hisseden Doğu Avrupa ülkelerine destek teklif etmişti. ABD’nin Avrupa’da ek olarak 1 milyara yakın askeri harcama yapması bekleniyor.

ulusalkanal.com.tr

# abd # usa # çek cumhuriyet