BRICS: Irak'ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz

Amerika'nın Ortadoğu'daki bölünme planlarına Asya, Afrika ve Latin Amerika'nın yükselen güçleri ortak yanıt verdi. Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika, Barzani'nin bölünme referandumuna karşı olduklarını ilan etti. Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki BRICS zirvesinde yayınlanan deklarasyonda liderler, Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılıklarını teyit etti. Aynı zamanda Astana'da yürütülen Suriye görüşmelerine de destek kararı çıktı

BRICS: Irak'ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz

Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika, Amerika'nın Kürdistan projesine karşı birleşti. BRICS zirvesinden Irak'ın egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunması kararı çıktı.

Zirveden sonra liderler ortak deklarasyon yayınladı. Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şi Jinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma tarafından imzalanan deklarasyonda Irak'ın toprak bütünlüğü için güçlü bir mesaj verildi.

Liderler, Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılıklarını teyit etti. BRICS liderleri, Musul'un IŞİD'den kurtuluşu dolayısıyla Irak hükümetini ve halkınına da tebrik yolladı.

Ortak deklarasyonda İsrail ve Filistin sorununa da değinildi. Ortadoğu'da barış ve istikrarın temini için İsrail-Filistin krizine hızlı, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini vurgulandı.

Deklarasyonda Astana ve Cenevre'deki Suriye görüşmeleri de desteklendi. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin hidrojen bombası denemesi kınandı.

Öte yandan liderler, BRICS'e üye ülkelerin sermaye sürdürülebilirliğine katkı sunmak amacıyla ulusal para birimlerinden tahvil fonu kurma kararı aldı.

Liderler, doğrudan yatırımlar da dahil olmak üzere ulusal para birimlerini kullanma oranlarını artırma konusunda anlaştıklarını da vurguladı.

ulusal.com.tr

# rusya # amerika # hindistan # israil # çin # afrika # filistin # barzani # asya # brezilya # latin amerika # brics # güney afrika