Alan olmazsa 800 ton limon çöp olacak

Adana halinde limon fiyatları 25 kuruşa kadar düştü. İlkbahardan beridir üreticinin adeta kamburu olan soğanın fiyatları da 50 kuruş. Hal esnafı limon ve soğanları maliyetine satmaya çalışsa da alıcı bulamıyor. Esnaf soğana göre dayanıksız olan limonu satamadığı için dökmeye başladı.

Alan olmazsa 800 ton limon çöp olacak

Adana Halinde limon fiyatları 25 kuruşa kadar kadar düştü. Komisyoncunun malı elinde kaldı.

Senede 3 ürün alınabilen Çukurova’nın, 2021 senesi kara yılı oldu.

Soğan, karpuz, kavun derken ağustos ayında hasadına başlanan mayer cinsi limon da tarımdaki plansızlıktan dolayı çiftçiyi mağdur etti.

Tarlada 25 kuruşa kadar düşen mayer limonun Adana Meyve ve Sebze Hali’nde de fiyatı 25 kuruşa kadar geriledi. Komisyoncular nakliye parası bir yana, bu fiyatlarla limonun kasa parasını dahi çıkaramıyor. Halde ise bozulmaya yüz tutmuş 800 ton limon var.

Adana Kabzımallar Odası 2’nci Başkanı Mahsun Doğan, Geçtiğimiz yıllara oranla ihracatın düşmesinin ve ihracat pazarlarının kaybedilmesinin iç limon piyasasını şişirdiğini belirtti.

Limondan Hal esnafının çok ciddi zarar ettiğini söyleyen Doğan, işçi ve nakliye parasının dahi kilogramda 50 kuruş olduğunu sözlerine ekledi.

Adana marketlerinde limon fiyatı 4-5 liradan aşağıda değil. Marketteki fahiş limon fiyatları da tüketimi azalttığı için az satılmasının nedenleri arasında.

Adana bölgesinde üreticiler limon ağaçlarını sökmeye başladı. Mahsun Doğan, önümüzdeki senelerde limon üretimindeki azalmanın tüketicinin cebine yansıyacağını ifade etti.

Mayer cinsi limonun dışarıda dayanması süresi 3 gün. Komisyoncu satılmadığı için bozulmaya başlayan limonları dökmeye başladı.

İlkbaharda da Adana'nın turfanda soğanları para etmediği için sürülmüştü. Soğandaki sorun ise hala devam ediyor. Halden çıkış fiyatı 50 kuruş.

Soğan fiyatlarındaki sorunların temelinde de ihracat kanallarının azalması yatıyor. Borçlarla boğuşan üreticinin cebinde, soğanı depolayacak para kalmadı.

Soğanların ve limonların heba olmaması için devlet müdahalesi şart.

# adana # maliyet # esnaf # 2021 # ilkbahar # soğan # çukurova # kavun # limon