Taksim'e hayalet proje

İstanbul Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nin yerine yeni bir projenin yapıldığı ortaya çıktı. Uluslararası bir mimarlık şirketi tarafından hazırlanan ve hatta bir de ödül alan projenin, kim tarafından sipariş edildiği henüz bilinmiyor. Tasarım görsellerinin internet sitelerinde yer almasıyla Türkiye de projeden haberdar oldu.

İstanbul'da uzun yıllardır kullanılmayan Atatürk Kültür Merkezi şimdilerde yeniden gündemde.

İnternet sitelerinde dolaşan bu görseller, çok uluslu bir mimarlık şirketinin projesine ait. "İstanbul Kültür Merkezi" adlı proje, World Architecture News'ın (Vörl arkitiktur Nivs) düzenlediği WAN Ödülleri'nde Geleceğin Kamu Binaları kategorisinde birinci seçildi.

Görsellerin internet sitelerine düşmesiyle Türkiye de projeden haberdar oldu. Ancak bu gizemli projenin henüz kim tarafından sipariş edildiği bilinmiyor.

Mimarlık şirketinin internet sitesinde yer alan projenin tanıtımında, "Politik gösterilerin de merkezi olan, modern İstanbul’un kalbinde, metro ağlarına yakın, büyük bir turist ve eğlence merkezi olan ve restoran, mağaza ve otelleriyle ünlü Taksim Meydanı'nda" ifadeleri yer alıyor.

Merkezde, bir opera salonu, bir tiyatro ve sinemadan oluşacak birbirlerine entegre edilmiş kültür binalarının olacağı bildiriliyor.

AKM ile ilgili tartışmalar 2008’den bu yana gündemde. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın 16 Mayıs 2008’de verdiği konserden beri kapalı. 2012 yılında başlatılan restorasyon projesi, Mayıs 2013'te Gezi Parkı direnişinin başlamasıyla durduruldu. Bir dönem reklam panosu yapıldığı tartışmaları ile yeniden gündeme gelen yapı, 2007 yılında birinci derece kültür varlığı olarak tescillenmişti. Yani bu tescile göre, AKM yıkılsa bir yerine aynısının yapılması gerekiyor.

ulusalkanal.com.tr

# istanbul # Taksim # Atatürk Kültür Merkezi # akm