Öldüğü iddia edilen Suudi Arabistan Kralı Selman kimdir?

Suudi Arabistan'da yaşanan karışıklıklar nedeniyle gündeme gelen Kral Selman öldü iddiasıyla Kral Selman'ın kim olduğu herkes tarafından merak konusu oldu. Suudi Arabistan Kralı Selman kimdir?

Öldüğü iddia edilen Suudi Arabistan Kralı Selman kimdir?

Tam adı Selman bin Abdülaziz el-Suud'dur ve 31 Aralık 1935 tarihinde Riyad'da dünyaya gelmiştir. Suudi Arabistan'ın 7. kralıdır ve Suud Hanedanı'nın başıdır. Babası ülkenin ilk kralı Abdullah bin Aldül Aziz'dir annesi ise Hassa Sudayri'dir. 45 kardeşi vardır ve 25. oğuldur.

Eğitim hayatını, kraliyet çocukların aözel eğitim veren Prend Okulu'ndan almıştır. Eğitimini bitirdikten sonra ise hemen politikaya atılmıştır.

2011'den 2015 yılına kadar Savunma Bakanlığı ve Riyad Bölgesi Valiliği yapmıştır. 2012 yılından tahta geçene kadar ise veliaht prens ilan edilmiştir. Tahta çıkışı ise 23 Ocak 2015 tarihinde gerçekleşmiştir.

Dünya basınınca bilinen ve Suudi Arabistan'da büyük bir yenilik reformu olarak adlandırılan Suudi kadınların araba kullanmasına izin veren kararnamesi Kral Selman'la yürürlüğe girmiştir.

5 kez evlenmiştir. Eşlerinin adları; Sultana bint Turki el-Sudayri, Sare bint Faysal el-Sebi'i, Fehda bint Felah bin Sultan el-Hıslin el-Acemi, Mazavi bint Mecid bin Abdülaziz ed-Deviş ve Sultana bint Mendil el-Halidi'dir. Toplam 13 çocuğu vardır.

İlk eşi Sultana bint Turki el-Sudayri, dayısının kızıdır ve 6 çocukları olmuştur. Çocuklarının adı; Fehd bin Selman el-Suud(ö. 2001), Sultan bin Selman el-Suud, Ahmed bin Selman el-Suud(ö. 2002), Abdülaziz bin Selman el-Suud, Faysal bin Selman el-Suud ve Hassa bint Selman el-Suud'dur.

İkinci eşi Sare bint Faysal el-Sebi'i ile boşanmışlardır ve Sud bin Selman el-Suud adında bir çocukları vardır.

Üçüncü eşi Fehda bint Felah bin Sultan el-Hıslin el-Acemi'den de 6 çocuğu vardır. Çocuklarının adları; Muhammed bin Selman el-Suud, Turki bin Selman el-Suud, Halid bin Selman el-Suud, Nayif bin Selman el-Suud, Bender bin Selman el-Suud ve Rakan bin Selman el-Suud'dur.

Diğer eşleri olan Mazavi bint Mecid bin Abdülaziz ed-Deviş ve Sultana bint Mendil el-Halidi'den çocukları olmamıştır.

Kral Selman önce Veliahtı olarak Prens Mukrin bin Abdülaziz el-Suud'u atadı. Ancak 2015 yılının Nisan ayında yönetimde değişikliğe giderek Muhammed bin Nayif'i veliaht prensliğine getirdi.

ulusal.com.tr

# suudi arabistan # Kral Selman # Suudi Arabistan Kralı