Dokuz Eylül üniversitesi 'nden Izmır depremi raporu

İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi 30 Ekim günü meydana gelen 6.9’luk deprem ile ilgili değerlendirme raporu hazırladı. Raporda en çok yıkımın olduğu Bayraklı bölgesindeki binaların beton dayanımının düşük olduğu belirtildi.

Dokuz Eylül üniversitesi 'nden Izmır depremi raporu

İzmir’i vuran 6.9’luk deprem ile ilgili Dokuz Eylül Üniversitesi, bölgede gerçekleştirdikleri incelemelerinin ardından değerlendirme raporu hazırladı.

Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Hasan Sözbilir başta olmak üzere çok sayıda bilim insanının katkı sunduğu raporda, depremin büyüklüğünün 6.9, şiddetinin ise 8 olduğunun altı çizildi.

Raporda, en çok yıkımın yaşandığı Bayraklı bölgesindeki binaların beton dayanımın düşük, düz olmayan demir ve karbon oranı yüksek donatıdan oluştuğu tespit edildi.

Rapora göre bölgede yıkılan binaların yönetmelik şartlarına uygun olmadığı vurgulanırken zemin katların orijinal kullanımı amacı dışında faaliyet göstermesinin deprem davranışını olumsuz etkilediği belirtildi.

Bölgede enkaza dönüşen binalardaki yapısal hataların kesinlikle engellenebilir olduğu ifade edilerek yıkımın depreme özgü olan nedenlere bağlı değil, yapısal kusurlardan kaynaklandığı vurgulandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin hazırladığı raporun son kısmında ise bölgede bilimsel veriler ışığında Deprem Master Planlarının yapılması ve uluslararası ölçekte hazırlanacak Fay Yasası’nın yürürlüğe girmesinin acil gereksinim olduğunun altı çizildi.

ulusal.com.tr

# deprem # izmir # rapor # Dokuz Eylül Üniversitesi # jeoloji