Irak ordusu Kerkük'e operasyon başlattı

Bağdat, "PKK'nın Kerkük'teki varlığı savaş ilanıdır" açıklaması yaptı, Irak ordusu Kerkük için 4 koldan taarruza geçti. Irak Merkezi Hükümeti, Haşdi Şabi güçleri ile birlikte Kerkük'te havaalanı başta olmak üzere bir çok noktayı Perşmerge'den aldı. Birlikler, hedeflerindeki petrol ve sanayi bölgelerinde denetim sağladı, Peşmerge ise Kerkük'ten Erbil'e doğru çekilmeye başladı

Irak ordusu Kerkük'e operasyon başlattı

Irak Milli Güvenlik Konseyi'nden PKK açıklaması geldi, Kerkükoperasyonu için harekete geçildi. Irak ordusu, Türkmen kentindeki Peşmerge ve PKK varlığına ağır darbe indirdi.

MGK açıklamasında, Kerkük'te resmi güvenlik mekanizması dışında silahlı grupların bulunmaması uyarısı yapıldı, terör örgütü PKK’nın Kerkük'teki varlığının, savaş ilanı olduğu duyuruldu.

Merkezi Hükümet ile Bölgesel Yönetim arasındaki gerilimin ardından Irak ordusu, gece yarısı Kerkük'te askeri üs ve petrol kuyularını ele geçirmek için operasyon başlattı.

Ordu birlikleri, Kerkük havaalanı ile yollar ve alt yapı tesislerinde kontrolü sağladı. Hedefteki petrol rafineleri ve endüstriyel bölge temizlendi. Kerkük'teki Keyvan Askeri Üssü de Irak ordusunda...

Bölgede direniş gösteremeyen Peşmerge ise Kerkük'ün güneyindeki bazı bölgelerden çekiliyor.

Merkezi Hükümetin bu hamlesiyle KYB ve KDP ise kendi arasında anlaşmazlık yaşadı. Peşmerge'nin Kerkük'ten çekilmesi konusunda KYB'nin rıza gösterdiği ancak Barzani liderliğindeki KDP'nin kentte kalmakta ısrar ettiği öğrenildi.

Dört koldan ilerleyen Irak merkezi hükümeti birliklerine Haşdi Şabi güçleri de destek veriyor. Haşdi Şabi'nin içinde Türkmenler de bulunuyor.

Öte yandan Irak Başbakanı Haydar el İbadi, silahlı kuvvetlere Kerkük'te tüm bileşenlerin can güvenliğini koruma talimatı verdi.

Irak ordusu kent çevresinde adım adım kontrolü sağlıyor. Ancak bölgedeki kaynaklar, kent içinde hala PKK'lı unsurların olduğunu ve güvenlik tehlikesi yarattığını aktardı. Tavuk ilçesinde de Irak Türkmen Cephesi'nin PKK binasında kontrolü sağladığı bilgisi paylaşıldı.

Ayrıca Irak Türkmen Cephesi, Tuzhurmatu'da Peşmerge ile Haşdi Şabi arasındaki çatışmaların devam ettiğini duyurdu.

ulusal.com.tr​

# operasyon # barzani # Kerkük # ırak ordusu