Rakamlar Bakan Yıldız'ı yalanladı!

Enerji Bakanı Taner Yıldız "Doğalgazı Avrupa'da en ucuz kullanan ülkeyiz" dedi. Ancak doğalgazın alındığı birim fiyat ile alım gücü kıyaslandığında tablo hiç de iç acıcı değil. Doğalgaz için ödenen birim fiyat alım gücü ile kıyaslanınca, OECD üyesi Avrupa ülkeleri arasında en pahalı doğalgazı kullanan üçüncü ülke olduğumuz anlaşılıyor.

Rakamlar Bakan Yıldız'ı yalanladı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın 21'inci Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nda doğalgazla ilgili sözleri tartışma yarattı. Bakan Yıldız, "Avrupa’da en ucuz doğalgazı biz kullanıyoruz" dedi. Rakamlar ise Bakanı pek de doğrulamıyor.

OECD 2014 verilerine göre, Türkiye'de ev için doğalgazın birim satış fiyatı 52 Amerikan Doları. Bu rakam diğer OECD'ye üye Avrupa ülkelerinden; İsveç'te 162, Yunanistan'da 151 dolar.

Rakamlar Türkiye için olumlu görünüyor. Ancak bu rakam yurttaşların alım gücü ile kıyaslanınca tablo bir anda tersine dönüyor.

Doğalgazın birim satış fiyatının, kişi başına düşen milli gelirdeki payına oranı, Türkiye'de binde 5. Bu da demek oluyor ki Türkiye’deki yurttaşlar Avrupa'nın en pahalı üçüncü doğalgazını kullanıyor. Birinci sırada binde 7 ile Yunanistan, ikinci sırada ise binde 5,3 ile Portekiz yer alıyor.

Avrupa'da, alım gücü ile kıyaslandığında, en ucuz doğalgazı on binde yedilik oran ile Lüksemburg kullanıyor. Lüksemburg'u sırasıyla; İsviçre, Finlandiya ve Birleşik Krallık izliyor.

ulusalkanal.com.tr

# taner yıldız # rakamlar