Ulusal Yapay Zeka Stratejisi belirlendi

Karar verme, anlama, keşfetme ve öğrenme... Bu eylemler artık bilgisayar veya bilgisayar kontrolündeki makineler tarafından da gerçekleştiriliyor. "Yapay zeka" olarak tanımlanan sistem için de Türkiye'de kendi ulusal stratejisini belirledi. Teknolojik bağımsızlık için belirlenen yol haritası 24 Ağustos'ta ilan edilecek.

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi belirlendi

Yapay zeka, bilgisayar veya bilgisayar kontrolündeki makinelerin insan becerilerini simüle ettiği bir sistem.

Günümüzde her alanda kullanııyor. Dijital asistanlar, sürücüsüz araçlar, gerçek zamanlı çeviri hizmetleri, görüntü işleme uygulamaları, dronelar...

Teknolojik bağımsızlığı güçlendirmek için Türkiye'de yapay zeka alanındaki stratejisini belirledi. Yol haritası niteliğindeki strateji, Türkiye'nin 5 yıllık dönemdeki yapay zeka çalışmalarına yön verecek.

1959'da Ordinaryüs Prof. Cahit Arf'ın temellerini attığı yapay zeka çalışmaları, 2021'de milli projeye dönüştürüldü. Türkiye, bu çerçevede "Dijital Türkiye" ve "Milli Teknoloji Hamlesi" vizyonları oluşturdu.

"Dijital Türkiye" ile her alanda dijital teknoloji, ürün ve hizmetleri kullanılarak, Türkiye'nin küresel ölçekte rekabetçi bir güç olması hedefliyor. Bu hedef için yaratılacak insan kaynağı, alt yapı ve yüksek teknoloji ürünlerinin üretimi ise Milli Teknoloji Hamlesi ile yapılacak.

ULUSAL STRATEJİ VE DİJİTAL TÜRKİYE ADIMLARI 24 AĞUSTOS'TA AÇIKLANACAK

Stratejinin ön sözünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yazdı. İnsanlığın yeni bir çağın eşiğine getirdiğini kaydetti.

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi 40 kamu kurumu, 26 akademisyen, 38 özel sektör kuruluşu, 4 sivil toplum kuruluşu, 2 meslek örgütü ve 4 uluslararası organizasyonla yapılan çalışmalarla hazırlandı.

Strateji Belgesi, 6 stratejik öncelik etrafında tasarlandı. 24 amaç ve 119 tedbir belirlendi. 2025'te istihdam en az 50 bin kişiye çıkarılacak. Uluslararası yapay zeka endekslerindeki sıralamalarda Türkiye ilk 20 ülke arasında olacak.

Yapay Zeka Stratejisi'nin, 24 Ağustos saat 10.00'da Türkiye'nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi'nde düzenlenecek bir törenle kamuoyuna tanıtılması planlanıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç'un katılacağı toplantıda, yapay zeka teknolojileri de kullanılacak.

# mustafa varank # teknoloji # Bilim # yapay zeka # anlama # öğrenme # Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı # Ali Taha Koç # Ulusal Yapay Zeka Stratejisi # Milli Teknoloji Hamlesi # Cahit Arf # keşfetme # dijital türkiye