Makedonya'nın ismi resmen değişti!

İmzalar atıldı, Makedonya'nın adı resmen değişti. Yunanistan ile yapılan anlaşma ile ülkenin yeni adı “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirildi.

Yunanistan ve Makedonya, isim değişikliği ile ilgili anlaşmayı imzaladı.

Yunanistan sınırındaki Prespa gölü kıyısında imza töreni düzenlendi. Törene Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, BM ve AB temsilcileri katıldı.

İmzaların atılması ile Makedonya'nın adı resmen “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değişti.

Törende konuşan Yunan Başbakan Çipras "Balkan halkları şovenizm denen zehirden büyük acılar çektiler. Bugün her iki ülde asırlarca söylenecek bir sevinç şarkısını yazmaya başlıyoruz" diye konuştu.

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ise “Her iki halkın da çıkarına olan bu anlaşma sayesinde artık dağları aşabiliriz. Yunanistan ile artık ortak ve müttefik olacağız” dedi.

Yunanistan'ın değişiklikle birlikte Makedonya Cumhuriyeti’nin AB üyelik müzakereleri ve NATO üyeliği için yıllardır sürdürüğü vetolarını kademeli olarak kaldırması öngörülüyor.

Anlaşma yüzünden başta Makedon Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov olmak üzere yoğun tepkilerle karşı karşıya bulunan Başbakan Zaev, sonbaharda referanduma gitmeyi planlıyor.

ulusal.com.tr

# yunanistan # MAKEDONYA