Merkez bankalarından swap hamlesi

Dünya ekonomisindeki tıkanıklığı aşmak için radikal adımlar atılıyor ancak küresel piyasalarda sert dalgalanmalar yaşanıyor. Altı Merkez Bankası ortak karar aldı, dolara erişime güvence sağlandı. ABD Merkez Bankası da faizi sıfıra çekti, 700 milyar dolarlık parasal genişleme başlatıldı. Ancak Fed’in hamleleri tansiyonu düşürmedi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından da yeni bir hamle geldi. Zorunlu karşılıklarda faiz yüzde 6’ya indirildi.

Merkez bankalarından swap hamlesi

Koronavirüs salgının ABD ve Avrupa'da yayılma hızının artması piyasalar üzerinde baskı unsuru olmaya devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası, Kanada, İngiltere, Japonya ve İsviçre… Hepsi koronavirüs endişesine karşı harekete geçti. Merkez bankaları, küresel ölçekte dolar likiditesi sağlanmasını güvence altına almak için swap hattını genişletme kararı aldı. Açıklama Avrupa Merkez Bankasından yapıldı. Altı merkez bankasının, piyasalarda dolar teminini artırmak için koordineli hareket etme kararı aldığı belirtildi. Ortak plan kapsamında, gecelik endeks swapları üzerinden 25 baz puandan 84 günlük vadeyle haftalık dolar vermeye başlanacak. Açıklamada, “Swap hattının küresel fonlama piyasalarındaki güçlükleri hafifletmek için önemli bir likidite görevi göreceği” vurgulandı.

Merkez bankalarının bu swap hamlesinin, son haftalarda Kovid-19 salgını endişeleriyle yükselen dolara erişmek için bankalar ve şirketler tarafından yapılan masrafları düşürmesi bekleniyor.

ABD Merkez Bankası ayrıca bir faiz hamlesi daha yaptı.

Politika faizi yüzde 0-0,25 aralığına çekildi. Fed ayrıca, 500 milyar dolar Hazine, 200 milyar dolar mortgage (morgıç) tahvili ile parasal genişlemeye yeniden başladığını duyurdu.

Fed’den yapılan açıklamada “Koronavirüs salgınının toplumlara zarar verdiği ve ABD’nin de aralarında olduğu birçok ülkede ekonomik aktivitenin olumsuz etkileneceği” belirtildi.

Bir hamle de Uluslararası Para Fonu'ndan geldi. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, 1 trilyon dolarlık kredi fonunu kullandırmaya hazır olduğunu açıkadı.

Tüm bu hamleler piyasalardaki tansiyonu düşürmeye yetmedi. ABD vadeli endekslerinin yeni haftaya da sert düşüşlerle başlarken Asya borsalarında da düşüşler yaşanıyor.

Küresel piyasalardaki negatif hava Borsa İstanbul'u da etkiliyor. Yüzde 3 buçuk ekside başlayan Borsa İstanbul, açılışın ardından yaşanan kayıplar yüzde 5'i geçti. BİST 100 endeksi, 91 bin puanın altını gördü. Yeni haftanın ilk gününde dolar 6,34'ten başladı. Avro ise 7,07 seviyelerinde…

Petrol fiyatları da yeni haftada düşüşünü sürdürüyor. Brent petrolün varil fiyatı 32 doların altında. Altının ons fiyatı bin 540 doların üzerinde işlem görüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da Türk Lirası zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranını düşürme kararı aldı. yüzde 8 olarak uygulanan faiz oranı yüzde 6'ya çekilecek. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, yeni zorunlu karşılık faiz oranları 20 Mart'tan itibaren uygulanacak.

ulusal.com.tr

# swap