Güneydoğu'da AKP-Hizbullah seçim ittifakı

AKP'nin, Hizbullah'ın siyasi uzantısı Hüda-Par'la Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yerel seçimlerde ittifaka gideceği iddia edildi. Tayyip Erdoğan'ın Hüda-Par heyetiyle görüşmesi ittifak çerçevesinde yorumlandı

Güneydoğu'da AKP-Hizbullah seçim ittifakı

Masum Gök/ Aydınlık

Siyasi partiler, 2014 yılının Mart ayında yapılacak yerel seçimler öncesinde, seçim stratejilerini belirlemek için çalışmalara başladı. BDP'nin Türkiye'nin batısındaki illerde HDP, doğudaki illerinde BDP çatısı altında seçime gideceğini açıklamasının ardından; AKP de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yönelik farklı seçenekler aramaya başladı.

Tayyip, HÜDA PAR görüşmesi

AKP'nin, masaya yatırdığı seçeneklerden birisinin de Hizbullah'la ittifak olacağı öğrenildi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın geçen günlerde AKP Genel Merkezi'nde Hizbullah'ın siyasi uzantısı HÜDA PAR yöneticileriyle buluşması bu çerçevede yorumlandı. Görüşmede, yerel seçimlerin gündeme geldiği açıklandı. Bölgedeki kaynaklar, AKP ile Hizbullah arasında açık bir ittifak olmayacağını, ancak AKP'nin Sur, Silvan gibi muhafazakar seçmen oranı yüksek merkezlerde belediyeleri almak için ittifak yapabileceğini kaydediyor.

Ancak aynı kaynaklar, Erdoğan'a yöneltilen "radikal İslamı desteklediği" yönünde iddiaların gündemde olduğunu hatırlatarak "böyle bir yapıda ve geçmişi çok kirli bir örgütle görüşmesinde farklı boyutlar da olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

'Adaylar üzerinde bir ittifak'

Yazar İbrahim Güçlü de, böyle bir ittifakın olası olduğunu belirterek, Aydınlık'a şu açıklamayı yaptı:

"Hizbullah yanlıları daha önce AKP'ye oy veriyorlardı. Hizbullah kendi partisini kurduktan son AKP'ye oy vermeyecek. Hizbullah seçimlere girdiğinde şu an AKP'yi etkileyecek durumda. AKP bunu hesap ediyor. Açık bir şekilde ittifak değil de adaylar üzerinde örtülü bir ittifak olabilir."

ulusalkanal.com.tr

# AKP # ittifak # Tayyip # güneydoğu # hizbullah