Dugin'den 'ortak cephe' mesajı

5 Mart Moskova liderler zirvesine yönelik Rusya tarafından kritik mesajlar gelmeye devam ediyor. Rus siyasetini şekillendiren isimlerden Prof. Dr. Aleksandr Dugin, Avrasya'nın çıkarları için ortak cephe çağrısı yaptı. Atlantik cephesi başta olmak üzere Davutoğlu ekibi ve FETÖ'nün, iki ülkeyi savaşa sürüklemeye çalıştığına dikkat çekti.

Dugin'den 'ortak cephe' mesajı

Bölgedeki değişkenlere dikkat çekti, Atlantik cephesinin savaş açtığı Avrasya'nın birliği için ortak cephe vurgusu yaptı.

Fikirleri Rusya dış siyasetinde etkili olan Prof. Dr. Aleksandr Dugin, Aydınlık üzerinden Türkiye'ye önemli mesajlar verdi.

Durumun 2015'teki uçak krizinden çok daha ciddi olduğunu belirten Dugin, ortak çıkarların Doğu Akdeniz'de birleştiğini söyledi.

"ORTAK ÇIKAR DOĞU AKDENİZ'DE"

Dugin, "Fakat bizim en başta Jeopolitik bir değerlendirme yapmamız lazım. Bölgede Türkiye-Rusya çıkarlarının kesiştiği 3 nokta var: İdlib, Fırat’ın doğusu, Libya. Tüm bu noktalar birbiriyle bağlantılı. Türkiye’nın Doğu Akdeniz’de Mavi Vatan stratejisi var mesela, ki bu Rusya’nın gözünde tamamen meşru. Rusya, Türkiye’nin Fırat’ın doğusunu kontrol etmesini kabul eder, Libya’daki şartlarını kabul eder fakat İdlib’de radikal terör örgütleri aracılığıyla oranın kontrol altında tutulmasına asla izin vermez." dedi.

Moskova liderler zirvesinde bu başlıklarla masaya oturacak. Bu kapsamda Dugin, Ankara'nın tarihi bir kararın eşiğinde olduğunu vurguladı.

"ERDOĞAN’IN VERECEĞİ KARAR KRİTİK"

Dugin, "Bu zirvede çözüme ulaşabilmenin yolu Erdoğan’ın kararından geçiyor. Çözüme ulaşabilmek için gerçekçi önerilerle bu toplantıya katılması önemli. Bir Türkiye dostu olarak önerim Sayın Erdoğan’ın akılcı önerilerle Moskova’ya gitmesidir. Rusya savaş istemiyor kesinlikle. Türkiye ile savaştan kaçınıyor, fakat tek şart var: Türkiye’nin İdlib’den çekilmesi. Putin Erdoğan’la her konuyu tartışmaya açabilir." ifadelerini kullandı.

Rus siyaset bilimci, Türkiye'nin Rusya'nın stratejik partneri olduğunu belirtti, uyarılar yaptı. Rusya'nın savaş planı yapmadığının altını çizdi.

"İDLİB’DE ISRAR STRATEJİK HATA"

Dugin, "İdlib’de ısrar etmek Türkiye için büyük bir stratejik hata olur. Sorun sadece Rusya açısından değil, Türkiye şantajına devam ederse Avrasyacı stratejinin de dışına çıkacak. Batı’ya yönelecek. Fakat Batı Erdoğan karşıtı. Avrupa Erdoğan’ı sevmiyor, ABD Erdoğan’a darbe yapmaya çalıştı. Üstelik ülke içerisindeki Davutoğlu ekibi ve Gülenciler de Erdoğan’ı bu konuda kışkırtıyor ve Rusya ile karşı karşıya getirmeye çalışıyor. Erdoğan İdlib’de bu politikayı izlemeye devam ederse bölgedeki dostlarını da kaybeder ve yalnız kalır." dedi.

Dikkat çekici bir mesaj daha vardı Dugin'in açıklamalarında. Ankara'ya da mülteci krizinin Suriye olmadan çözülemeyeceğini hatırlattı.

"MÜLTECİ SORUNU SURİYE İLE ÇÖZÜLÜR"

Dugin, "Türkiye mülteci sorununu ancak Suriye ve Rusya ile birlikte planlayarak çözebilir. Eğer mültecileri Avrupa’ya, NATO’ya Suriye’ye müdahale etmesi için şantaj olarak kullanırsınız bu sorunu çözmek olmaz. Aksine yeni sorunlar doğurur." diye konuştu

ulusal.com.tr

# rusya # idlib # dugin