Suudi Arabistan'daki tasfiyelerin arkasından Trump'ın damadı çıktı

Suudi Arabistan'daki tasfiyelerin arkasından Amerikan Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kuschner çıktı. Riyad'ı gizlice ziyaret eden Kuschner, Veliaht Prens Selman ile izleyecekleri stratejiyi belirledi. Öte yandan Başsavcılık, "Bu gözaltılar birinci dalga" diyerek yeni operasyonların sinyalini verdi. Bölgede tansiyon ise giderek yükseliyor.

Suudi Arabistan'daki kritik gelişmelerin arkasında Amerika çıktı. Amerikan Başkanı Donald Trump'ın danışmanı ve damadı Jared Kushner'in tasfiye sürecinin öncesinde Suudi Arabistan'a gittiği öğrenildi.

Yeni Şafak'ın haberine göre Kushner, ekim ayının son haftasında Riyad'ı gizlice ziyaret etti. Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile operasyonun stratejisi planlandı. Ardından Kushner, 28 Ekim’de Amerika'ya döndü. Beyaz Saray ortaya çıkan gizli ziyaret hakkında açıklama taleplerini reddetti. Riyad'daki siyasi deprem öncesi, Selman'ın eylül ayının ilk haftasında İsrail'e gizli bir ziyaret düzenlediği de medyaya sızmıştı.

Trump'ın sosyal medyadan tasfiyelere desteği ise devam ediyor. Amerikan Başkanı son mesajında, "Kral Selman ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi tam olarak ne yaptıklarını biliyorlar." diye yazdı.

Ülkedeki soruşturmayla ilgili gelişmeler sürüyor. Başsavcılık yeni operasyonların sinyalini verdi. Yapılan açıklamada, "Bu gözaltılar birinci dalga" denildi. Listede 500 kişinin daha olduğu belirtiliyor. Diğer yandan ülkeden kaçışları önlemek için jetlere uçuş yasağı getirildi. Gözaltına alınan 11'i prens 38 kişinin malvarlığına da el konuldu.

Tasfiye sürecinin ilk halkası olan Lübnan Başbakanı Saad Hariri ise Riyad'dan Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'ye gitti. Hizbullah lideri Nasrallah ise yaptığı açıklamada Hariri’nin Suudi Arabistan'da gözaltında olduğunu iddia etmiş, Lübnan'a dönmeyeceğini ileri sürmüştü.

İstifasını duyuran Hariri’nin Suudi Arabistan tarafından zorlandığı iddialarının "saçmalık" olduğunu ifade eden Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr de yaşananlardan Hizbullah'ı sorumlu tuttu.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman'dan ise gerilimi tırmandıran bir açıklama geldi. Prens Selman, "İran'ın füze vermesi, doğrudan askeri saldırganlıktır" ifadesini kullandı. "Krallığa karşı bir savaş hareketi olarak düşünülebilir" dedi.

Suudi Arabistan, İran ve Lübnan üçgenindeki gerilime ise Türkiye temkinli yaklaşıyor. Dışişleri Bakanlığından, Lübnan'ın yanındayız mesajı verildi.

ulusal.com.tr

# amerika # trump # suudi arabistan # riyad # Kuschner # Selman