Vatan Partisi Mannheim Öncü Kadın, Kadınlar Gününü kutladı

Vatan Partisi Mannheim Öncü Kadın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutladı. Mannheim ve çevresinden gelen davetlilerle coşkulu geçen yemekli müzikli gecede açılış konuşmasını Öncü Kadın Mannheim Temsilcisi Nezahat Albayrak yaptı

SORUNLAR DA MÜCADELE DE ORTAKTIR

Almanya’nın Mannheim kentinde kadınlarla buluşan Vatan Partisi Mannheim temsilciliği, başlattığı Öncü Kadın örgütlenmesinin de ilk adımını atmış oldu. Partili ve partisiz çok sayıda misafirle buluşan Vatan Partililer adına ilk konuşmayı Öncü Kadın Temsilcisi Nezahat Albayrak yaptı. Kadın mücadelesinin tarihçesini vurgulayan Albayrak, kadınların, sınıf, ulus, din, dil, ırk, zengin ve fakir ayırmaksızın karşılaştıkları ortak sorunları dile getirdi. Albayrak, sorunların çözülmesi için her konuda olduğu gibi kadın mücadelesinde de bir yol haritasının olması gerektiğini belirtti. Albayrak özetle şöyle konuştu: "Ev işlerinde bile önce ne yapacağımızı planlıyoruz, sonra uyguluyoruz. Bu örnekten yola çıkarsak toplum içerisindeki haklarımızı elde edebilmek için önümüze hedefler koymalıyız ve bu hedeflere ulaşmak için güç birliği yapmalıyız.” Her kadının aynı sorunları paylaştığını belirten Albayrak, bu sorunları da ancak toplumsal zemin üzerinde aşabileceklerini ifade etti. Mannheim’da Öncü Kadın olarak ilk hedeflerinin partiler üstü bir dernek oluşturmak olduğunu belirten Albayrak, çalışmalara başladıklarının da şu sözlerle müjdeledi: Dernekler tek başımıza yapamadığımızı hep birlikte yapabildiğimiz toplumsal buluşma alanıdır. Gelin kuracağımız dernekte ortak hareket edelim, daha güçlü bir gelecek için birer Öncü Kadın olalım."

TÜRK KADINI HER ZAMAN EŞİTTİ

Albayrak’ın ardından Hilal İncedere de geceye katılan Alman misafirler için günün anlam ve önemini Almanca anlattı. Daha sonra sırasıyla eski Türklerde kadının erkeklerle eşit yetiştirildiğini, kadınların hakim ve hükümdar bile olduklarını söyledi. Konuşmasını Cengiz Han’ın yurtdışına giderken eşini de götürdüğünü, siyasi kararlarında mutlaka eşinin de fikirlerine danıştığını ifade eden İncedere ayrıca Cumhuriyet döneminde kadına getirilen haklara da dikkat çekti. Atatürk'ün getirdiği yenilikleri Osmanlı dönemindeki uygulamalarla karşılaştıran İncedere, Türk kadınına verilen hakların diğer Avrupa ülkelerine göre de çok daha önce verilmiş olmasına da dikkat çekti.

Gece Halaylar ve türkülerle gerçek anlamda coşkuyla devam etti. Etkinlik ayrıca Alman misafirlerin de ilgisini çekti. Almanların da dernek fikriyle yakından ilgilendikleri gözden kaçmazken, misafirler, çalışmalarda aktif yer almak istediklerini de söylediler.

Bir jest olarak Vatan Partisi Mannheim Temsilciliği erkek üyelerinin servis yaptıkları etkinlik, Nurten Sal ve Adnan Esmer’in türküleri ile son buldu.

AYNIZAR YURTTAŞ / MANNHEİM

ulusal.com.tr

# vatan partisi # almanya # kadınlar günü # öncü kadın # mannheim