Almanya ile diplomatik kriz

Başbakan Erdoğan'ın Köln'de yaptığı konuşma sırasında Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yuhalanması diplomatik krize neden oldu. Yuhalanmayla ilgili karşılıklı açıklamaların ardından, Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nu Bakanlığa çağırdı.

Almanya ile diplomatik kriz

Almanya ve Türkiye arasında diplomatik kriz yaşandı. Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nu bakanlığa çağırdı. Davetin nedeni, Başbakan Erdoğan’ın Almanya milletvekili Cem Özdemir’e yönelik tepki.

Krizin konusu, Başbakan Erdoğan’ın bir hafta önceki Köln ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yuhalanması. Bu olayın ardından, Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı ve Almanya milletvekili Cem Özdemir, Merkel’in yuhalanmasını eleştirdi. Özdemir, Erdoğan’ın artık olumsuz Türkiye’nin bir simgesi olduğunu belirtti. Erdoğan da Özdemir'e “Sözde Türk, haddini bileceksin.” sözleriyle tepki gösterdi.

Başbakan Erdoğan’ın sözlerinden rahatsız olan Almanya, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nu Bakanlığa çağırdı. Alman Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçi'nin “Türk hükümetinin ifadelerinden duyulan rahatsızlığı açıkça dile getirmek” için çağrıldığını duyurdu.

Açıklamada, "Erdoğan’ın Köln ziyareti öncesinde yoğun çaba sarf eden Alman politikacı hakkındaki bu açıklamalar, Türk-Alman ilişkilerini teşvik etmez” denildi. Büyükelçi'den, Almanya’nın hoşnutsuzluğunu Ankara’ya iletmesi istendi.

ulusalkanal.com.tr

# almanya # diplomatik kriz