AİHM'den cemevleri için karar!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden Türkiye ile ilgili iki ayrı karar çıktı bugün. AİHM, cemevlerinin statüsü ile ilgili davada Alevilerin ibadet özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. CHP'nin başvurusunu da karara bağlayan Mahkeme, partiye bir milyon avro tazminat ödenmesine de karar verdi.

AİHM'den cemevleri için karar!

AİHM Büyük Dairesi, cemevlerinin statüsü konusunda açılan davada Türkiye'yi mahkum etti.

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ile Doğan Bermek gibi isimlerin öncülüğünde açılan davanın son duruşması Strasbourg'da görüldü.

Cemevlerinin ibadethane olarak tanınmamasının "İbadet hakkının kısıtlanması" olduğuna hükmeden mahkeme, Diyanet İşleri Başkanlığının Alevi Cemaatini "tarikat" olarak tanımlamasının da uygun olmadığına karar verdi.

Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 9. maddesini ihlal ettiği yönündeki AİHM kararı 5'e karşı 12 oyla alındı.

AİHM'in Türkiye hakkında verdiği bir diğer karar da CHP'yle ilgiliydi. Mahkeme, Anayasa Mahkemesinin CHP’deki usulsüz harcamaları gerekçe göstererek partinin 3 milyon liradan fazla malvarlığının Hazine’ye devredilmesi kararını haksız buldu. Yüksek Yargının gerekçeli kararında bazı tutarsızlıklar olduğunu savunan AİHM, Türkiye'nin CHP’ye 1 milyon 85 bin 800 Avro ile 5 bin Avroluk mahkeme masraflarının ödenmesine karar verdi.

ulusalkanal.com.tr

# karar # aihm # cemevleri