Üreticide 13 markette 22 ürün zamlandı

Türkiye Ziraat Odalar Birliği, Ocak ayında gıdada üretici ve market fiyat farkının 4 kata kadar ulaştığını açıkladı. Ocak ayında markette 22, üreticide ise13 üründe fiyat artışı olduğu belirtildi. Verilere göre, markette yüzde 23,55 ile süt, üreticide ise yüzde 52,35 ile salatalık zam şampiyonu oldu. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, bütün kesimleri sorumlu davranmaya davet etti.

Üreticide 13 markette 22 ürün zamlandı

Market ile üretici fiyat farkı 4 kata ulaştı. Ocak ayının zam şampiyonu süt ve salatalık oldu.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, tezgahlardaki fiyat farkına ilişkin bütün kesimleri sorumlu davranmaya davet etti:

''Pandemi ile mücadele ettiğimiz bu dönemde halkımızın makul fiyatlardan ürün tüketebilmesi için en azından bu dönemde çok tüketilen ürünlerdeki üretici market fiyatlarına dikkat edilmesi, bunun yakından takibinin yapılması gerekiyor. Beklentimiz bütün kesimler sorumlu davranmalı, spekülasyonlara fırsat verilmemeli, tedbirler zamanında alınmalıdır.''

TürkiyeZiraat Odalar Birliği, gıda ürünlerinin fiyatlarına ilişkin yaptığı çalışmayı kamuoyu ile paylaştı. Buna göre, markette 22, üreticide ise13 üründe fiyat artışı oldu. Lahananın 4 kat, maydanozun 3,9 kat, süt ve patatesin 3 kat arttığı belirtildi. Üreticide 68 kuruş olan lahananın 2 lira 70 kuruşa, 50 kuruş olan maydanozun 1 lira 96 kuruşa, 2 lira 73 kuruş olan sütün ise 8 lira 94 kuruşa satıldığı kaydedildi.

Markette en fazla fiyat artışı yüzde 23,65 ile pastörize sütte yaşandı. Sütteki fiyat artışını yüzde 21,66 ile kabak, yüzde 16,77 ile beyaz peynir, yüzde 16,70 ile patlıcan, yüzde 14,52 ile sivri biber takip etti. Üreticide ise en fazla fiyat artışı yüzde 52,35 ile salatalıkta görüldü. Salatalıktaki fiyat artışını yüzde 35,33 ile kabak, yüzde 26,54 ile sivri biber, yüzde 26,20 ile patlıcan, yüzde 24,66 ile süt, yüzde 14,67 ile portakal izledi.

Ocak ayında markette en çok fiyat düşüşü yüzde 27,14 ile karnabahar, üretici de ise yüzde 25 ile lahana olduğu TZOB verilerine yansıdı.

Türkiye Ziraat Odalar Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda güvenliğinin devamı için üreticinin desteklenmesini ve sorunlarının giderilmesini istedi.

Bayrakta ayrıca çiftçinin bankalara ve TarımKrediKooperatiflerine ödeyemediği için takibe alınan borçlarının faizsiz uzun vadeye yayılması gerektiğini belirtti.

# türkiye # kredi # market # banka # kooperatif # Tarım # ziraat # Şemsi Bayraktar # tzob