78 bin bakkal kepenk kapattı

Ekonomik sıkıntılar ve zincir marketlerin çoğalması yüzünden mahalle bakkaları yok oluyor. TESK’in araştırmasına göre, son 7 yılda 78 binden fazla bakkal esnafı dükkanını kapatmak zorunda kaldı

78 bin bakkal kepenk kapattı

Mahelle esnafı günden güne yok oluyor. Vatandaşın zaman zaman veresiye yazdırıp alış veriş yaptığı, dükkanına uğradığında hal hatır sorduğu, çocuğunun harçlığını veremediğinde borç istediği bakkalar artık günden güne azalıyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 2010 ile 2017 yılları arasında zincir marketlerin mağaza sayıları yüzde 178 artarken aynı süreçte bakkal esnafının sayısının 78 bin 372 azaldığını açıkladı.

HER KÖŞEYE SIZDILAR

Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada, zincir marketlerin kuralsız bir şekilde çığ gibi büyüdüğünü, bunun sonucu olarak da bakkalların sıkıntıya girdiğini bildirdi.

YÜZDE 32.5 AZALDI

Palandöken, “Nisan ayı sonu itibarıyla 151 firmanın toplam mağaza sayısı 29 bin 311’e dayandı. Geçen yıl nisan sonundan bu nisan sonuna kadar yeni mağaza sayısı 3 bin 69 arttı. Bu yüksek hızla büyüme rakamları bakkal esnafının varlığını tehdit ediyor. Her köşe başında yan yana, her mahallede kuralsız rastgele açılıyorlar” dedi.

TESK Başkanı Palandöken, 2010 ile 2017 arasında 7 yıllık süreçte şube sayısı en az 5 ve üzeri olan zincir marketlerin toplam mağaza sayısının yüzde 178, indirim yani discount market sayısı yüzde 285, yerel zincir market sayısı 77, ulusal hiper ve süper market sayısı yüzde 73 arttığını kaydetti.

Palandöken, “Yine bu 7 yıllık süreçte bakkal, market ve büfeci esnafı ise 240 bin 555’ten yüzde 32.5 azalarak 162 bin 183’e düştü” ifadesini kullandı.

ANAYASA MADDESİNİ HATIRLATTI

Anayasamızın 173. Maddesinde esnaf ve sanatkârların korunup destekleyici tedbirler alınması gerektiğinin açıkça belirtildiğini hatırlatan Palandöken şunları söyledi:

“Kuralsızca açılan bu marketler tıpkı AVM’ler gibi esnafa büyük zarar veriyor ve tedbir alınması artık kaçınılmazdır. Büyük marketlerde yalnızca gıda ürünleri değil, ayakkabıdan ev eşyasına, telefonundan teknolojik aletlerine kadar birçok farklı ürün satılıyor. Dolayısıyla yalnızca bakkal esnafını değil tüm esnafların varlığı tehdit altında. Manavı, bakkalı, ayakkabıcısı, terzisi, kuaförü tüm küçük esnaf artık bu kuralsızlıkla baş başa bırakılmamalıdır.”

(Aydınlık)

# esnaf # TESK # bakkal