Orman yangınlarının sadece %5'i ...

Orman yangınlarının %5'inden daha az kısmı sadece doğal nedenlerle çıkıyor.

Orman yangınlarının sadece %5'i ...

Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi mayıs ayı itibariyle orman yangınlarının arttığına dikkat çekti. Doç .Dr. Ali Kavgacı'nın katılmıyla gerçekleşen söyleşide her yıl 600 binden fazla hektar alanın orman yangınlarından etkilendiği belirtildi. Ülkemizde ormanların yok olmasının nedenleri içerisinde ortalama %97'lik pay "İnsan" unsuru.

Orman yangınlarının %5'inden daha az kısmının sadece doğal nedenlerle çıktığını belirten Kavgacı, 'Her yangına doğal demek artık söz konusu değildir' diye konuştu. Yangın sayısının arttığını belirten Kavgacı, özellikle Mayıs ayı ile birlikte orman yangını artışının başladığını, Ağustos ayı itibariyle de en yüksek orana çıktığını kaydetti. Ülkemiz için Mayıs' dan Ekim'e kadar 6 aylık bir orman yangını mevsimi olduğunu belirten Kavgacı şunları kaydetti ; ' Orman da on tane tür varsa bu türlerin hepsi de rahatlıkla sürgünden gençleşen türlerse ekosistem açısından bir sorun yaratmaz'

İki yangın arasında geçen sürenin önemini vurgulayan Kavgacı, ' İki yangın arasında geçen süre 20 yıldan daha azsa Kızılçam ormanı bir tohum üretme yaşına ulaşamaz.Yangınlar 20 yıldan daha az sürede gerçekleşirse alanda tekrardan kızılçam oluşması mümkün olmayacak çünkü alanda tohum bankası olmayacak' dedi.

Akdeniz ekosisteminin yangına uyumlu ekosistem olduğunu belirten Kavgacı, Orman yangınlarını daha çok İnsan hayatı açısından değerlendirmek gerektiğini belirtti. Kavgacı, 'Köylerimiz ormanlarla iç içe çıkabilecek bir orman yangınından Köylerimiz de zarar görür. Orman yangını riskini düşünürken ekosistem üzerindeki kıyıcı etkilerinden daha çok İnsanlar üzerindeki etkileri hassasiyetle düşünülmeli' diye konuştu.

Haber : Merve Demirağ

Fotoğraf : Ekin Akgün

ulusalkanal.com.tr

# orman # yangın # 5 # afet # mangal # Doğal # neden