Otomotivde dev anlaşma

Fransız otomotiv devi PSA İran Motor ile 400 milyon avro’luk yatırım anlaşması imzaladı. Ulusal kanal’a konuşan İran Motor genel müdürü Haşim Yekkezarei, PSA'nın dünya genelinde satılacak otomobillerinin yüzde 30’unun İran'da üretileceğini açıkladı.

Peugeot ve Citroen markalı otomobillerin üreticisi Fransız PSA Batı Asya’nın en büyük otomobil pazarı olan İran’a dönüş için İran Khodro ile üretim anlaşması imzaladı.

İran sanayi maden ve ticaret bakanı Muhammed Rıza Nimetzade'nin de katıldığı törenle imzalanan anlaşma ile iki şirketin eşit hisselerle ortak olacağı yeni bir şirket kurularak ve üretime başlanacak.

Anlaşma kapsamında PSA ve Iran Khodro ortaklığı 2017'nin ikinci yarısından itibaren Peugeot 208, 2008 ve 301 modellerini İran’da üretmeye başlayacak.

Iran Khodro genel müdürü Haşim Yekkezarei, dev anlaşmanın ayrıntılarını Ulusal Kanal’a açıkladı. Yekkezarei, "Anlaşma daha öncekilerden farklı bu kez montajla sınırlı değil piyasaya sunulacak otomobillerin yüzde 70’i İran üretimi olacak ve PSA nın dünya genelinde satacağı otomobillerinin yüzde 30’un İranda birlikte ürettiğimiz otomobiller olacak" şeklinde konuştu.

Öte yandan PSA, İran pazarını yaptırımlar nedeni ile 2011 yılında terk etmesinden kaynaklanan zararlar niçin Iran Khodro'ya ( İran Motor) 446 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul ettiğini Şubat ayında açıklamıştı.

Haber-Kamera: Yakup Aslan​

ulusalkanal.com.tr

# iran # ulusal kanal # fransa # psa