Rusya'nın Suriye için önerdiği anayasa metninde federasyon yok

Rusya'nın Astana'da öneri olarak Suriyeli taraflara sunduğu anayasanın taslak metni ortaya çıktı. Taslak metinde Suriye topraklarının "bölünemez, dokunulamaz ve tek parça" olduğu vurgulandı.

Rusya'nın Suriye için önerdiği anayasa metninde federasyon yok

"Suriye toprakları bölünemez, dokunulamaz ve tek parçadır."

Rus uzmanlar tarafından hazırlanan ve Astana'da Suriyeli taraflara önerilen anayasa metninin taslağı ortaya çıktı. Sputnik ajansının ulaştığı metinde Suriye'nin toprak bütünlüğü vurgusu yer aldı.

Anayasa taslağı, ülkenin resmi adından "Arap" kelimesini çıkartıyor. "Suriye Cumhuriyeti, halkın, halk tarafından halk için yönetimi, sosyal dayanışma, hak ve özgürlüklere saygı, vatandaşların farklılık ve ayrıcalıklarına bakılmaksızın eşit hak ve sorumluluk ilkeleri üzerine kurulu bağımsız ve egemen bir devlettir. Suriye Cumhuriyeti ile Suriye isimleri eş değerdedir." ifadeleri yer alıyor.

Suriye Cumhuriyeti'nin resmi dilinin Arapça olduğunu belirten metinde, "Her bölge, yerel referandumla desteklendiği takdirde, resmi dile ilaveten, çoğunluğun dilini kanunun düzenlediği şekilde kullanma hakkına sahip olmalıdır." şeklinde ifade bulunuyor.

Ve federasyon tartışması... Metinde "Suriye ordusunun devlet erkinin dışında askeri faaliyetlerde bulunması yasaktır" deniliyor. Suriye topraklarının "bölünemez, dokunulamaz ve tek parça olduğu" vurgulanıyor. Ülke sınırlarının ancak tüm Suriye vatandaşları arasında düzenlenecek referandum sonucunda değişebileceği belirtiliyor.

Metinde Suriye Cumhuriyeti Devlet Başkanı'nın görev süresi 7 yıl olarak öneriliyor. "Suriye devlet başkanı art arda iki dönemden fazla iktidarda kalamaz." ifadesi yer alıyor. Rusya'nın teklif ettiği metne göre Suriye anayasayı referandum sonucunda kabul edebilir.

uluslkanal.com.tr

# rusya # suriye # anayasa # federasyon # Metin