Fidel Castro parti kongresinde veda etti

Fidel Castro parti kongresinde veda etti

Domuzlar Körfezi Zaferinin 55. Yıldönümünde gerçekleşen Küba Komünist Partisi(KKP) 7. Kongresi Fidel Castro’nun konuşmasıyla kapandı. Küba Devrim Lideri 12 dakika süren konuşmasında devrimcilik ve vicdan arasındaki ilişkinin üzerinde durdu ve insanlığın gezegene zarar vermeye devam edemeyeceğinin altını çizdi. Fidel, tarihi kongre salonunda son kez konuştuğunu söylerken birçok delege gözyaşlarını tutamadı.

2030 yılına kadar “Sosyal Ekonomik Ulusal Kalkınma Planları Temelinde ve Sosyal Ekonomik Modelin İçeriklendirilmesi” hedefli KKP 7. Kongresi tamamlandı. 2021 yılındaki 8.Kongreye kadar görev yapacak olan, Merkez Komite ve diğer üst düzey yöneticileri, bini aşkın delegenin oylarıyla belirlendi. Partinin en üst hiyerarşisini oluşturan Politik Büro’ya üçü kadın, beş yeni üye de seçildi.

Devlet ve Bakanlar Konseyi Başkanı Raul Castro, Kongrenin çizdiği yolu ısrarla, acele etmeksizin ve durmadan izleyeceklerini söyledi. Aslında 6. Kongrede alınmış kararların güncellenmesi anlamına gelen Modelin, Devrimin eşitlik ve adalet prensiplerini savunma gerekliliği üzerine inşa edildiğinin altını çizdi. Raul Castro kapitalizme dönüş iddialarını da “Devrim, sorunlarının çözümünü ne kapitalist restorasyonda ne de halkın sırtına yüklemekte bulacaktır… kesin biçimde benim birinci görevim Küba Sosyalizmini savunmak, korumak ve mükemmelleştirmeye devam etmek ve asla kapitalizme dönüşe izin vermemektir” sözleriyle ret etti.

Kongrenin kapanışına katılan Devrim Lideri Fidel Castro ilerleyen yaşına göre canlı bir konuşmayla salona duygulu anlar yaşattı. Fidel “halkın oylarıyla seçilmiş delegelerin bir devrimcinin hayatı boyunca edinebileceği en büyük onuru yaşadıklarını” ifade ederek konuşmasına başladı. Küba Devrim lideri, “emperyalizme ve sömürgeciliğe karşı mücadelede büyük bir adım anlamına gelecek Sovyet Devrimi gibi bir olayın gerçekleşmesi için bir 70 yıl beklemek gerekmediğini” söyledi.

Fidel, konuşmasının son bölümünde veda anlamına gelecek şu cümlelerle salona seslendi: “Çok yakında 90 yaşıma basacağım. Hiçbir zaman aklımdan böyle bir şey geçmezdi. Bu benim zorlayarak başardığım bir şey değil. Bu bana kaderin bir cilvesi. Çok yakında ben de diğer herkes gibi olacağım. Hepimize sıra gelecek. Fakat bu gezegende bir kanıt gibi Küba’nın Komünist idealleri kalacak! Eğer tutku ve onurla çalışılırsa insanların ihtiyacı olan refah ve kültür üretilebilir. Bunu elde etmek için yutkunmaksızın mücadele edeceğiz. Latin Amerika’lı kardeşlerimize ve dünyaya Küba halkının kazanacağını iletmeliyiz”.

Özgür Uyanık/Buenos Aires

ulusalkanal.com.tr

# küba # Fidel Castro