45 yıldır korunan tek ilçe: Safranbolu

Dünyaca ünlü Safranbolu evlerinin bugüne kadar korunarak gelebilmesinin ardında bir duyarlılık öyküsü yatıyor. UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesinde bütün olarak yer alan tek ilçemiz olan Safranbolu, korunabilmesini 1975'te belediye meclisinin aldığı karara borçlu.

45 yıldır korunan tek ilçe: Safranbolu

Karabük'ün eşsiz güzellikteki evleriyle ünlü Safranbolu ilçesi, pek bilinmeyen bir ünvana sahip. Dünya çapında üne sahip Safranbolu evlerinin korunabilmesinin sırrı, 12 Haziran 1975'te alınan belediye meclisi kararında saklı. Ömrünü Safranbolu'ya adayan araştırmacı yazar Aytekin Kuş, pek bilinmeyen bu kararı anlattı.

45 yıl önce Türkiye'de kent mimarisin korunmasında ilk adımı atan Safranbolu Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ile de çalışmalara başladı.

Safranbolu, bu mimarî duyarlılık sayesinde Türkiye'de 45 yıldır korunan tek ilçe ünvanını taşıyor. Osmanlı döneminden kalma ahşap evlerin yanı sıra cami, han, hamam, köprü, çeşme ve lonca çarşıları gibi tarihi eserleri de günümüze kalabildi.

İlçe, "Açık hava müzesi" ve "korumanın başkenti" olarak anılıyor. "Dünyada en iyi korunan ilk 20 kent" arasında gösteriliyor. Safranbolu, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'nde kent ölçeğinde yer alabilen tek ilçemiz.

ulusal.com.tr

# karabük # safranbolu