'Hakan Fidan ile Suriyeli mevkidaşı görüşecek' iddiası

Türkiye ve Suriye ilişkileri açısından kritik bir görüşme haberi geldi. Rusya'daki görüşmenin ardından MİT Başkanı Hakan Fidan ve Suriye Ulusal Güvenlik Başkanı Ali Memlük'ün Bağdat'ta bir araya geleceği iddia edildi. Diplomasi trafiğinin yanı sıra Suriye sahasında da önemli gelişmeler yaşanıyor. Afganistan'da yenilen ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde de sıkıştığı belirtildi.

'Hakan Fidan ile Suriyeli mevkidaşı görüşecek' iddiası

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ile Suriye Ulusal Güvenlik Başkanı Ali Memlük Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir görüşme yapacak. Haber EHA Medya'da yer aldı.

Ankara-Şam hattında istihbari düzeyde son temas bu yılın başında olmuştu. Fidan ve Memlük 13 Ocak 2020'de Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya gelmişti.

Bağdat'ta gerçekleşeceği belirtilen kritik toplantıda Türkiye ve Suriye'nin son gelişmeleri değerlendireceği ifade edildi.

İki ülke açısından kritik öneme sahip toplantının ne zaman yapılacağı ile ilgili ise bir bilgi paylaşılmadı.

Ülkedeki son duruma ilişkin dikkat çeken diplomasi trafiğinin yanı sıra sahadan da yeni haberler geliyor.

Afganistan’da yenilen ABD'nin Suriye'den de çekilme hazırlığı yaptığı belirtilmişti. CFR'nin önceki gün paylaştığı bu bilgiden sonra sahada da kritik gelişmelerin olduğu ifade edildi. ABD'nin işgal gücü olarak kullandığı PKK/YPG ile Fırat’ın doğusunda iyice sıkıştığı belirtildi.

Son seçim zaferi sonrası Suriye Devleti, işgalci olarak nitelediği ABD ve PKK/YPG'ye baskısını artırdı. ABD ve PKK işgaline karşı Suriye devleti ile birlikte hareket eden Suriyeliler, terör örgütüne karşı yer yer direniş başlattı.

Suriye resmi haber ajansı SANA özellikle Fırat'ın doğusunu yakın takibe aldı. Bölgeden yapılan haberlerde dikkat çekici.

Son dönemde ABD destekli YPG, işgal ettiği köy, kasaba ve şehirlerin sakinlerine yönelik baskıcı uygulamalarına devam ediyor. ABD destekli işgal gücü SDG mensubu bir terörist Deyrizor kırsalında düzenlenen saldırıda yaralandı. Deyrizor’un doğu kırsalında da halk grupları tarafından 3 terörist öldürüldü.

Dengelerin değiştiği Fırat’ın doğusundaki ABD üsleri de baskı altında. Bu üsler geçen ay birkaç füze saldırısına uğradı.

# hakan fidan # abd # pkk # suriye # terör # MİT # Milli İstihbarat Teşkilatı # moskova # bağdat # işgal # Fırat # istihbarat # ali memlük