Huawei CFO’su Mıng’in kefalet duruşması bugün

Geçen hafta Kanada'da Vancouver kentinde gözaltına alınan Çinli teknoloji devi Huawei'in CFO'su Meng Vancu bugün hakim karşısına çıkıyor. Çin ise hem Kanada hem de ABD'yi çok sert şekilde uyardı. Vancu İran yaptırımlarına uymadığı gerekçesiyle göz altına alınmıştı.

Çinli teknoloji devi Huawei'in Mali İşler Direktörü Meng Vancu Kanada'da hakim karşısına çıkıyor.

Çinli teknoloji devi Huawei'in sahibinin kızı olan Vancu, ABD'nin talebi üzerine, İran yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle Kanada'nın Vancouver şehrinde gözaltına alınmıştı.

Cuma günü başlayan ve henüz tamamlanmayan kefalet duruşmasının bugünkü oturumunda, hakimin nasıl bir karar vereceği de merakla bekleniyor.

ABD Adalet Bakanlığı, Meng Vancu'nun yargılanmak üzere ABD makamlarına teslim edilmesini istiyor.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Li Yüçıng, ABD'nin Pekin Büyükelçisi Terry Branstad'ı Dışişleri Bakanlığına çağırarak, Washington yönetiminin Huawei yetkilisine yönelik yakalama kararının geri çekilmesini istedi.

Li, ayrıca Pekin yönetiminin, ilave önlemler alıp almamasının ABD'nin eylemlerine bağlı olacağını belirtti.

Çin, dün de Kanada'nın Pekin Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırmış, Kanada'nın Meng'ın yasal haklarını koruması gerektiğini, aksi durumda ülkenin katlanması gereken sonuçları olacağını söylemişti.

Meng'in tutuklanmasıyla ilgili bir tepki de Rusya'dan geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov konuyla ilgili olarak "Bu, ABD yasalarının, toprakları dışında uygulanmasının bir başka örneğidir." şeklinde konuştu.

Meng suçlu bulunması halinde 30 yıl hapis cezası ile cezalandırılabilecek.

# huawei # ming Vancou