Mısır ordusu alarma geçti! Savaşa hazırlanıyor

Mısır ordusu alarma geçti! Savaşa hazırlanıyor

Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen terör saldırıları ile sarsılan Mısır, Yemen’de derinleşen iç savaşın Süveyş Kanalı’nı tehdit etmesinden tedirgin.

Yemen’de Şii Husiler ve hükümet güçleri arasında patlak veren çatışmaların, Kızıldeniz’i Aden Körfezine bağlayan Bab'ül Mendep Boğazı’nın güvenliğini tehlikeye atması Mısır ordusunu alarma geçirdi.

Mısır askeri kaynakları, petrol taşımacılığının en önemli geçiş bölgelerinden olan, Kızıldeniz’in, Hint Okyanusu'nda açıldığı Bab’ül Mendep Boğazı’nda yaşanabilecek her hangi bir sorunu engellemek için Yemen’e müdahale etmeye hazır olduklarının sinyallerini verdi.

Mısır Silahlı Kuvvetleri’nin Süveyş Kanalı’ndan sorumlu Korgeneral’i Mohab Mamish basına yaptığı açıklamada, Yemen’deki terör gruplarının Bab’ül Mendep boğazının güvenliğini tehdit etmesi durumunda, Yemen’e asker göndereceklerini ifade etti.

Bab’ül Mendep Boğazı’nın kapatılmasının, Süveyş Kanalı ve dolayısı ile Mısır’ın milli güvenliğini etkileyeceğini belirten Korgeneral Mamish, Mısır’ın bu durumu asla kabul etmeyeceğini belirtti.

Bab’ül Mendep Boğazı’nın konumu:

Mısır ordusunun, Süveyş Kanalı’nı tehdit edecek bir durum karşısında müdahaleye hazır olduğunu ifade eden Mamish, Süveyş Kanalı’nı kullanan gemilerin Bab’ül Mendep Boğazı yolu ile Hint okyanusuna açıldığının altını çizdi.

Uluslar arası öneme sahip Bab’ül Mendep Boğazı’na kıyısı olan Yemen’in başkenti Sana’nın Şii Husiler’in kontrolüne geçmesi sonrası, Kızıldeniz’e kıyısı olan ülkelerden ardı ardına müdahale açıklamaları gelmişti.

Yemen’deki gelişmeler üzerine, Mısır Deniz Kuvvetleri Komutanı Usame El Cundi, “donanmanın Mısır karasularını, kıyılarını ve ekonomik menfaatlerini her yönden savunmaya” hazır olduğunu ifade etmiş ve üstü kapalı olarak Yemen’e müdahale sinyali vermişti.

Öte yandan uzmanlar,Yemen’deki Şii Husilerin İran tarafından desteklenmesinden dolayı, İran ve Mısır arasında gerginliğin patlak vermesi olasılığının altını çiziyor.

Sinan Güzaltan/Kahire

ulusalkanal.com.tr

# mısır # Yemen