Yunanistan'a Navtex tepkisi

Yunanistan'ın ABD ve Birleşik Arap Emrilikleri ile birlikte Doğu Akdeniz'deki ortak tatbikat girişimine Türkiye'den yanıt geldi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Atina'nın kararının bölgedeki gerginliği arttıracağını vurguladı. Türkiye yarın Girit'in güneyinde savaş gemileriyle tatbikat yapacak

Yunanistan'a Navtex tepkisi

Doğu Akdeniz'de Yunanistan Türkiye karşıtı yeni arayışlar içinde. Türkiye'nin navtex ilan ettiği sahada tatbikat yapmayı planlıyor.

Atina tatbikatı yalnız yapmayacak. ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri de tatbikata katılacak. Tarihi henüz açıklamayan tatbikat ile ilgili Ankara teyakkuzda.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yunanistan'ın tatbikat bölgesinin Oruç Reis araştırma gemisinin faaliyet alanı ile kısmen örtüştüğünü belirtti. Bu adımın gerginliği tırmandıracağını vurguladı.

Birlik komutanları ile video konferans toplantısı yapan Hulusi Akar, ''Faaliyetlerimizde haklıyız. Onun için de kararlı ve azimliyiz" dedi.

Bakan Akar Yunanistan'ın tatbikat girişimini "iyi komşuluk ilişkileri ve denizcilik kurallarıyla bağdaşmayan, seyir emniyetini tehlikeye atan ve gerginliği artıran bir faaliyet" olarak değerlendirdi.

Yunanistan gerilimi tırmandırırken, Türk donanması Doğu Akdeniz'de eğitim icra edeceğini duyurdu. Bugün Müttefik ülke deniz kuvvetleri gemileri ile geçiş eğitimleri yapılacak.

Türkiye Oruç Reis gemisinin Navtex süresini uzattı, Yunanistan karşı hamle yaparak Doğu Akdeniz'de navtex ilan ettiğini duyurdu.

Hemen ardından Milli Savunma Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Twitter'dan açıklama yapan bakanlık, "Türk ve müttefik ülke deniz kuvvetleri gemileri tarafından Doğu Akdeniz'de birlikte çalışabilirlik ve koordinasyonun geliştirilmesi maksadıyla kısa süreli geçiş eğitimleri icra edilecek" notunu paylaştı.

“Oruç Reis”in çalışmaları Türkiye’nin BM’ye bildirdiği kıta sahanlığı sınırları içinde gerçekleşmesine rağmen, Yunanistan tepki göstermişti.

ulusal.com.tr

# abd # yunanistan # tatbikat # doğu akdeniz