"Mülteciler bir Alman, bir İsveçli gibi yaşamak istiyorlar"

Binlerce mülteci Akdeniz'de yaşam savaşı verirken Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkesindeki mültecilere ilişkin yine skandal sözler sarfetti. Orban "Mülteciler bir Alman, bir İsveçli gibi yaşamak istiyorlar, ama daha iyi bir yaşam diye temel bir hak yoktur” dedi. Almanya da sınır kontrollerini yeniden devreye sokma kararı aldı.

"Mülteciler bir Alman, bir İsveçli gibi yaşamak istiyorlar"

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ülkesinde yaşam savaşı veren mültecilere ilişkin yine skandal ifadeler kullandı.

Alman Bild dergisine konuşan Orban, Macaristan’daki mültecilerin 15 Eylül’den itibaren geldikleri ülkeye geri gönderilmesi gerektiğini söyledi. Macar Bakan bununla da yetinmedi daha da ileri gitti. “Mülteciler bir Alman, bir İsveçli gibi yaşamak istiyorlar, Şahsen bunu anlayışla karşılıyorum ama daha iyi bir yaşam diye temel bir hak yoktur” dedi.

Macaristan sınırlarına mülteci geçişlerini önlemek için yasalarını da sertleştirdi. Bu kapsamda sınırı yasadışı geçen veya güvenlik güçlerine karşı gelen mülteciler tutuklanıp, 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Bu çok tartışılacak yasa bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Macaristan’ın mültecilere ilişkin bu politikasına Avusturya’dan sert bir tepki geldi. Avusturya Başbakanı Werner Faymann Macaristan’ın mülteci politikasını ve Macar Başbakanı’nın tutumunu Nazi döneminde yaşanan insanlık krizine benzetti.

ulusalkanal.com.tr

# almanya # avrupa # mülteci # isviçre # macaristan # macaristan başbakanı # viktor orban