ABD yaptırımlarına Emekli Büyükelçi Onur Öymen tepki gösterdi: ''Yaptırım uygulayacaklar boyun mu eğeceğiz?''

ABD Senatosu, Türkiye'ye yaptırımları içeren bütçe tasarısını kabul etti. S-400'e karşı alınan CAATSA yaptırımlarının 30 gün içinde uygulanması talep edildi.

ABD yaptırımlarına Emekli Büyükelçi Onur Öymen tepki gösterdi: ''Yaptırım uygulayacaklar boyun mu eğeceğiz?''

Türkiye, S-400, Doğu Akdeniz ve Suriye konularında kararlı durdu. Planlarını bozduğu ABD'den de yaptırım kararı geldi.

Türkiye, Rusya'dan S-400 aldı. S-400'lerin denemeleri de yapıldı. ABD ile ilişkiler gerildi. Türk-Amerikan ilişkilerindeki kriz sadece S-400 ile bağlantılı değil. Türkiye'nin Suriye'deki PKK kantonuna darbe indirmesi ve ABD'nin FETÖ desteği de ilişkileri gerdi.

Bu krizin ardından ABD Senatosu, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı'nı 13'e karşı 84 oyla kabul etti. Tasarıda savunma bütçesine 740 milyar dolar ayrıldı. ABD Başkanı Donald Trump'ın tasarıyı veto edeceğini söylemişti. Ancak Temsilciler Meclisi'nin ardından senatoda da 3'te 2 çoğunlukla kabul edilen tasarı için Trump'ın veto hakkı ortadan kalktı.

Yaptırımların yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiye'de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması talep edildi. Trump'tan 12 maddelik CAATSA yaptırımlarından en az 5'ini uygulaması isteniyor. 2017 yılında devreye sokulan CAATSA'nın Türkçesi ''ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası.''

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, yaptırım adımını Ulusal Kanal'a değerlendirdi. Öymen, Türkiye’nin yaptırımlara karşı benzer bir adım atması gerektiğini vurguladı: ''Yaptırım uygulayacaklar boyun mu eğeceğiz? Muz cumhuriyeti miyiz? Bir senatör de çıkıp yaptırımlara karşı çıkmaz mı? Türkiye'nin yaptırım listesi olmalı.''

# abd # türkiye # türk # yaptırım # s400 # Amerikan