Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Dendias ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile görüştü. Çavuşoğlu görüşmede istikşafi ve güven artırıcı önlem toplantılarının devam ettirilmesi konusunda mutabık kaldıklarını açıkladı. Açıklamanın üzerinden çok geçmeden Atina yeni bir provokasyona imza attı. Yunanistan 29 Ekim'i kapsayacak şekilde Ege Denizi'nde atışlı eğitim için NAVTEX ilan etti. Kışkırtmaya Ankara'dan jet yanıt geldi. 28 Ekim'de atışlı eğitim için NAVTEX duyurusu yapıldı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Dendias ile görüştü

Türkiye ve Yunanistan arasında tansiyon düşmesi sonrası Dışişleri BakanıMevlüt Çavuşoğlu Yunan mevkidaşıyla görüştü. Görüşmeden toplantı mutabakatı çıktı. Çavuşoğlu'nun açıklamasından dakikalar sonra Atina skandal bir provokasyona imza attı.

Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Slovakya'da bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapan Çavuşoğlu, iki ülke ilişkilerini ele aldıklarını söyledi.

Çavuşoğlu'nun açıklamasından dakikalar sonra Yunanistan iki ülke arasındaki güven artırıcı önlemler kapsamında kabul edilen mutabakatı hiçe saydı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kapsayacak şekilde Ege Denizi'nde atış eğitimleri için NAVTEX ilan edildi.

Ankara'nın bu kışkırtmaya yanıtı gecikmedi. Türkiye de karşılık olarak 28 Ekim'de atış eğitimleri için NAVTEX duyurusunda bulundu.

Konuya ilişkin bilgi veren güvenlik kaynakları, Yunanistan'ın son NAVTEX ile "iki ülkenin milli günlerinde askeri faaliyet planlamama" ilkesine aykırı davrandığını vurguladı.

Güvenlik kaynakları, NATO Karargahı'nda yapılması planan toplantı öncesinde atılan provokatif adımın bölgede çözüme giden yolu kısaltmayacağını belirtti. Bu tür adımlar çözüme giden yolu daha da uzatmaya yönelik bir çaba olarak nitelendirildi.

Sorunların uluslararası hukuk ve iyi komşuluk temelinde çözülmesi için Türkiye'nin çaba harcadığına da dikkat çekti güvenlik kaynakları... Buna karşılık ise Yunanistan'ın üzerinde mutabakata varılmış bir ilkeyi bilerek ihlal etmesinin gerçek niyeti bir daha ortaya koyduğunu vurgulandı.

ulusal.com.tr

# Dışişleri Bakanı # Mevlüt Çavuşoğlu # nikos dendias