Rıza Sarraf, FBI ile Tarabya'da görüştü

İran asıllı Türk işadamı Rıza Sarraf'ın FBI ile yaptığı pazarlığa dair yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Sarraf'ın ABD'ye gitmeden önce FBI ajanlarıyla, gizli operasyonlar için kullanılan İstanbul Tarabya'daki bir evde görüştü belirlendi.

Rıza Sarraf, FBI ile Tarabya'da görüştü

Hakkındaki iddianame 3 ay önce hazırlandığı halde kara listeye alınmayan, ABD vizesi almakta zorlanmayan Rıza Sarraf'ın, FBI ile yaptığı pazarlığa dair yeni ayrıntılar ortaya çıktı.

İran asıllı Sarraf, ortağı Babek Zencani'nin idam cezasına çarptırılacağını öğrenince Türkiye'den siyasi koruma istedi. Sarraf, umduğunu bulamayınca da yönünü ABD'ye çevirdi. 1 Kasım seçimlerinden sonra ABD'lilerle temasa geçti.

ABD'nin ulusal güvenliği ile ilgili soruşturmaları yürüten New York Güney Bölge Savcılığı, bir FBI ajanını derhal Türkiye'ye gönderdi. Istanbul'a gelen ajana, burda bir başka FBI ajanı eşlik etti.

Sarraf, FBI ajanlarıyla defalarca biraraya geldi. Kimlerle ne işler yaptığını, verdiği rüşvetleri, altın ticareti gibi tüm kirli işleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler ve belgeler verdi.

Görüşmelerin tümü farklı yerlerde yapıldı. Son görüşmenin adresi Taraya’daki gizli bir ev oldu. Amerikalılar, kimsenin haberinin olmaması için en üst düzey tedbirler uyguladı. Çevredeki tüm kameralar kapatıldı.

Ajanların tüm bilgileri ilettikleri Başsavcı Bharara, 21 sayfalık iddianameyi 15 Aralık 2015'te Bölge federal hâkimi Richard Berman’a sundu. Hakim iddianameyi mühürledi. Bundan sonra da Sarraf'ı Türkiye'den kaçırma operasyonu devreye konuldu.

Çeşitli güvenceler verilen, kara listeye alınmayan Sarraf'ın vize işlemleri ajanlar tarafından halledildi. Kimse şüphelenmesin diye ailesi ile Miami'ye tatile gidiyormuş havası verildi. 19 Mart'ta İstanbul'dan uçağa bindi.

Uçak dahil yol boyunca Sarraf'ı takip eden FBI, Türk yetkililerin müdahalesine karşı her türlü önlemi aldı. Sarraf, Miami'ye indikten sonra özel bölgeye götürüldü. Burada ailesi ile vedalaştıktan sonra gözaltına alındı.

ulusalkanal.com.tr

# istanbul # abd # Amerika Birleşik Devletleri # rıza sarraf # fbi # miami # tarabya