İhracatçılar tarımda kooperatifleşme istiyor

Tarım ürünlerinde ihracat yüzde 50 azaldı. Çiftçi ürününü satamıyor. Bu durumun esas sebebi de tarım ve ihracat politikaları. Konuyu Ulusal Kanal’a değerlendiren Meyve ve Sebze İhracatçısı Selçuk Kırmızıdam, tarımda kooperatifleşmenin ihracattaki sorunlarını büyük oranda çözeceğini belirtti. Kırmızıdam, “Dış pazarın korunması için komşularla ilişkiler de oldukça önemli.” dedi.

İhracatçılar tarımda kooperatifleşme istiyor

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Tarımdaki plansızlık ihracatı da etkiliyor. Adana'da geçtiğimiz yıllara göre erkenci meyvelerin ihracatında ciddi oranda düşüş yaşandı.

Yanlış tarım politikaları, azalan ihracat… Adanalı çiftçinin 2021 yılı kara senesi oldu.

Birçok ürünü tarlada kalan üreticiler, plansız üretimin mağduru.

Adanalı meyve ve sebze ihracatçısı Selçuk Kırmızıdam, geçen yıla oranla ihracatta yaşanılan yüzde 50 oranında azalmanın, çiftçinin ürününün tarlada kalmasını sebep olduğunu ifade etti.

İhracatın önünün açılması için başat mesele tarımda kooperatifleşme

İhracat için satın alınan ürünler makineden geçtikten sonra yüzde 60’ı ıskartaya ayrılıyor. İhracatçı mecburen ıskartanın maliyetini ihraç ürününe yansıtıyor. Bu durum da ihracat pazarı yarışında Türkiye’yi geriye götürüyor.

İhracatçı Selçuk Kırmızıdam, ıskartaya ayrılan ürünlerin heba olmaması için, tarıma yönelik sanayileşmenin önemine dikkat çekti.

Siyasi ilişkiler de ihracatta birçok soruna neden olabiliyor. Komşularla ilişkilerin iyi olması, dış pazarın korunması açısından oldukça önemli.

Geçen yıl tarladan alınan ürünün ihracata hazır olana kadar 1,5 liraya mal olduğunu söyleyen İhracatçı Kırmızıdam, maliyetin bu sene iki kat artığını belirtti.

İhracata verilen destekler azaldı. Girdilerin artması ise yurtdışı Pazar yarışını zorlaştırıyor.

Ürünlerin tarladan alınıp, işleme sokulmadan direkt ihracata gönderilmesi ürünün bozulmasına sebep oluyor. Bu durumun dış pazarda Türkiye’ye güveni azalttığını söyleyen Selçuk Kırmızıdam, yetkililerin müdahalesinin şart olduğunu söyledi.

Tesislerde çalışacak işçi bulmak da sektörün önemli sorunlarından.

# adana # ulusal kanal # ihracat # çiftçi # ürün # tarım kooperatif # TARIM ÜRÜNLERİ